Bush obećao financijsku i tehničku pomoć filipinskoj vojsci

AMERIČKI predsjednik George W. Bush zahvalio je u subotu Filipinima na tome što su stali uz američke snage u Iraku i obećao je da će pomoći toj zemlji da porazi terorizam modernizacijom loše opremljene filipinske vojske.

"Neće nas zastrašiti teroristi", rekao je Bush na sjednici filipinskog Kongresa. "Ubojstvo nema uporište ni u jednoj vjeri i ovi teroristi ne smiju naći svoje utočište na Filipinima", rekao je Bush.

On se dogovorio s filipinskom predsjednicom Glorijom Macapagal Arroyo da će pojačati svoje vojno partnerstvo, uključujući pomoć u borbi protiv militantnih ekstremističkih skupina povezanih s Al Qaidom koje djeluje na Filipinima. Istaknuo je da je posebno opasna skupina Abu Sayyaf.

Američki je predsjednik rekao da će filipinskoj vojsci pružiti financijsku i tehničku pomoć.

"U ratu protiv terorizma američko-filipinski vojni savez je stijena stabilnosti na Pacifiku", kazao je.

Predsjednikov govor pred Kongresom kasnio je gotovo jedan sat zbog zabrinutosti zbog okupljenih gomila ljudi - i pristaša i prosvjednika - uzduž rute kojom je prolazio.

Nedaleko od zgrade Kongresa okupilo se tri do četiri tisuće studenata i aktivista koji su prosvjedovali protiv Busha nazivajući ga "teroristom broj 1" i palili američke zastave. Međutim, on nije pokazao da je primijetio prosvjednike ili pristaše i samo je zahvalio onima koji su se okupili na ulicama da mu zažele dobrodošlicu.

Pročitajte više