Bush predložio ograničenje odšteta za nesavjesno liječenje

AMERIČKI predsjednik George W. Bush predložio je u četvrtak da se ograniče odštete za nesavjesno liječenje, rekavši da američki zdravstveni sustav opterećuju pretjerani tužbeni zahtjevi.

´Ovo je problem cijele zemlje koji se mora rješavati na razini zemlje´, rekao je Bush na Sveučilištu Scranton u Pennsylvaniji.

On je kazao da će pozvati Kongres da donese zakon o ograničenju odštete za nanesenu bol i patnju na 250 tisuća dolara te da ograniči kaznene odštete.

Bush je ustvrdio da mnogi od problema američkog zdravstvenog sustava nisu u čekaonicama, niti u operacijskim dvoranama nego u sudnicama.

Kazao je i da previše američkih liječnika biva izgurano iz njihove profesije visokim premijama osiguranja protiv nesavjesnog liječenja, koje moraju plaćati zbog previše tužbi kojima se traži previše novca.

Bush je, naveden multimilijunskim odštetama koje dosuđuju porote, ograničavanje odgovornosti liječnika predložio američkom Kongresu već prošloga ljeta. Predstavnički dom je zakon prihvatio, ali Senat, u kojem su tada u većini bili demokrati, nije.

Sa sadašnjom republikanskom većinom u Senatu, kao i u Predstavničkom domu, trebao bi biti bolje sreće u suzbijanju ´kulture tužakanja´, kako je svojedobno označio Ameriku danas.

Bush je u Scrantonu stanje usporedio s lutrijom. ´Ponekad postoji samo jedan dobitnik na lutriji´, kazao je on govoreći o odvjetnicima koji tuže i njihovim honorarima.

Demokrati i odvjetnici su se usprotivili izmjenama u zakonu o nesavjesnom liječenju navodeći da pacijenti moraju imati pravnu zaštitu od nemarnih liječnika.

Kritičari Bushova prijedloga također kažu da on ide na ruku osiguravajućim društvima, koja su poduprla njegovu predsjedničku kampanju.

Američka liječnička udruga koja predstavlja 300 tisuća američkih liječnika, međutim, pozdravila je Bushov prijedlog i pozvali na reforme koje će okončati ´jack-pot pravdu´.

Pročitajte više