Bush se sastao s obiteljima poginulih britanskih vojnika

AMERIČKI predsjednik George Bush sastao se u četvrtak s obiteljima britanskih vojnika poginulih u Iraku i Afganistanu, poručivši im da njihova žrtva nije bila uzaludna.

Bush, koji se nalazi u državnom posjetu Velikoj Britaniji kojega prate masovni prosvjedi, razgovarao je s njima oko 20 minuta u Westminsterskoj opatiji.

"Ti hrabri momci umrli su za sigurnost ove zemlje i slobodu u svijetu. Naši narodi cijene njihovu žrtvu. Molim se Bogu da pruži utjehu njihovim obiteljima", izjavio je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskim premijerom Tonyem Blairom.

Dvojica su lidera razgovarala i o stanju u Iraku i zajednički zaključili da će njihovi vojnici ostati u toj zemlji sve dok Iračani ne budu spremni preuzeti odgovornost za vlastitu sigurnost.

Također je objavljeno da Blair od Busha nije uspio ishoditi ustupke vezane za britanske državljane zatočene u američkoj vojnoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi.

Tretiranje najmanje devet Britanaca kao "neprijateljskih boraca" zatvorenih bez prava na suđenje kamen je spoticanja u inače snažnom američko-britanskom savezništvu u globalnom ratu protiv terorizma.

Nagađalo se da će Bush iskoristiti svoj trodnevni boravak u Londonu kako bi objavio da će Britanci, uhićeni većinom u Afganistanu, biti prebačeni na suđenje u Veliku Britaniju. Bush je rekao da se nastavljaju razgovori o tom pitanju i ustvrdio da će se zatočenicima omogućiti pošteno suđenje. "Pravda je izvršena.....Prema njima se odnosimo humano", naglasio je Bush.

Blair je dodao kako se "to pitanje neće riješiti danas". "Ili će im suditi vojni sud tamo ili će biti prebačeni ovdje", rekao je Blair. Britanija je ranije izrazila zabrinutost da suđenje u bazi neće biti pošteno.

Pročitajte više