Bush se susreo s kubanskim disidentima

AMERIČKI predsjednik George W. Bush susreo se u utorak u Bijeloj kući s 11 kubanskih disidenata, od kojih je neke režim Fidela Castra osudio zbog kritiziranja komunističkog režima, a neki su članovi obitelji novinara nedavno zatvorenih na Kubi.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer rekao je kako je susret bio prilika da predsjednik Bush čuje o patnjama koje su disidenti vidjeli u svojoj domovini.

Fleischer je rekao da je Bush želio prenijeti "svoj osjećaj da Kuba zalužuje slobodu, da je kubanski narod dovoljno dugo patio pod tiraninom i da kubanski narod, kao i svi narodi svijeta, zaslužuje slobodu".

Administracija predsjednika Busha u posljednje vrijeme često napada kubanski režim zbog kršenja ljudskih prava, a prije nekoliko dana naredila je protjerivanje 14 kubanskih diplomata u Washingtonu i pri Ujedinjenim narodima, optuživši ih za špijunažu.

"Nadam se da će kubanski narod uskoro uživati ista prava i slobode kao i mi", rekao je Bush u utorak u poruci kubanskoj zajednici na kubanski Dan neovisnosti, objavljenoj preko Radio Martija kojim upravlja američka vlada. "Diktaturi nema mjesta u Amerikama", naglasio je tom prigodom američki predsjednik.

(Hina) sl bcav

Pročitajte više