Bush smatra da je gruzijska revolucija poslužila kao primjer

Gruzijska revolucija dala je primjer demokratskim promjenama u drugim zemljama a Rusija će iskoristiti pojavu novih demokracija u bivšem SSSRu, ocijenio je američki predsjednik George W. Bush u utorak u Tbilissiju.

"Kad imate mirne zemlje na granicama, uživate u tome", rekao je Bush na tiskovnoj konferenciji održanoj zajedno s gruzijskim kolegom Mihailom Saakašvilijem, prozapadno orijentiranim političarem koji je 2003. došao na vlast uz široku potporu gruzijskog naroda, tzv. "ružičastom revolucijom".

"Siguran sam da će Rusija prepoznati korist od demokracija na svojim granicama", rekao je Bush ponavljajući svoje riječi izgovorene u subotu u Rigi, glavnom gradu Latvije, još jedne bivše sovjetske republike.

Bushov posjet Tbilissiju prvi je dolazak izvršnog američkog predsjednika u to osjetljivo područje, dosad pod dominacijom SSSR-a, a potom Rusije.

Mirna revolucija u Gruziji dala je primjer demokratskom razvoju u drugim zemljama, ocijenio je Bush.

"Ružičasta revolucija bila je veliki trenutak u povijesti", kazao je on. "Nije inspirirala samo Gruzijce nego i druge u ostatku svijeta", dodao je Bush te pozdravio reforme provedene u Gruziji.

Okosnica Sakashvilijeva političkog programa je povratak odmetnutih regija Južne Osetije i Abhazije pod središnju vlast Tbilissija.

Američki predsjednik u tom smislu je dao potporu Sakashviliju da vrati te dvije promoskovski orijentirane separatistike regije pod gruzijski suverenitet, ali mirnim sredstvima.

SAD je spreman pomoći Tbilissiju da pronađe rješenje separatističkih sukoba na svom teritoriju, kazao je Bush.

"To je spor kojeg mora razriješiti gruzijska vlada i narod u separatističkim regijama. SAD ne mogu nametnuti rješenje, niti bi vi to željeli", naglasio je Bush.

"Međutim ono što možemo jest raditi s međunarodnim tijelima. MOžemo surađivati s UN-om primjerice. Možemo surađivati i s drugim tijelima i organizacijama čiji je cilj pomoći da se to pitanje riješi mirnim putem", kazao je Bush.

"Gruzijski predsjednik iznio je prijedlog koji ohrabruje autonomiju i autonomnu vlast u regijama, ali ne podrazumijeva podjelu ove velike zemlje. Čini mi se da je to vrlo razuman prijedlog", kazao je Bush.

Sakashvili je od Bushova posjeta očekivao i američku potporu u njegovu sporu s Kremljom oko nazočnosti dviju ruskih vojnih baza na gruzijskom tlu, koje je Sakashvili javno usporedio s okupacijskom silom.

Međutim, američki predsjednik izbjegavao je tu temu i nije ne spomenuo eventualne rokove za rusko povlačenje.

(Hina) xbnš ysd

Pročitajte više