Bush traži još 80 milijardi dolara za ratove u Iraku i Afganistanu

Bijela kuća je objavila u utorak kako će tražiti novih 80 milijardi dolara ove godine za vojne operacije u Iraku i Afganistanu čime će ukupni dosadašnji američki troškovi za ratove u ove dvije zemlje biti gotovo 300 milijardi dolara.

Visoki dužnosnik Bushove administracije obavijestio je novinare da će Bijela kuća tražiti od Kongresa 80 milijardi dolara ili nešto malo više za ratove u Iraku i Afganistanu za 2005. godinu.

Od toga iznosa 75 milijardi dolara predviđa se za vojne troškove dok bi ostatak išao na obuku i opremanje iračkih i afganistanskih snaga, pomoć novom palestinskom čelništvu, izgradnju američkog veleposlanstva u Bagdadu te pomoć žrtvama sukoba u sudanskoj pokrajini Darfur.

Najnoviji zahtjev od 80 milijardi dolara za vojne operacije u Iraku i Afganistanu će uz 25 milijardi dolara dodatnih sredstava odobrenih prošloga ljeta dovesti troškove na razinu od 125 milijardi samo u 2005. godini.

S ovim sredstvima ukupno će dosadašnji američki troškovi za ova dva sukoba biti gotovo 300 milijardi dolara, a računajući i troškove borbe protiv terorizma diljem svijeta preći će taj iznos.

Dužnosnik je naveo da bi administracija mogla tražiti nešto više od 80 milijardi dolara novih sredstava, a da bi dodatni iznos bio predviđen za pomoć područjima pogođenim azijskim tsunamijem. Očekuje se da bi to moglo biti do 900 milijuna dolara.

S najnovijim zahtjevom za dodatno financiranje operacija u Iraku i Afganistanu Bijela kuća procjenjuje da će Sjedinjene Države u 2005. ostvariti proračunski deficit od 427 milijardi dolara ili 3,5 posto bruto domaćeg proizvoda.

Predsjednik George W. Bush je u priopćenju rekao kako će dodatne financije omogućiti američkim vojnicima da obave svoju misiju i pomoći da SAD "bude uz irački narod i protiv terorista koji očajnički pokušavaju spriječiti demokraciju i napredak ljudskih prava".

Bush je pod pritiskom da smanji rekordni proračunski deficit dijelom i zato da bi povratio povjerenje u američki dolar koji bilježi snažan pad u odnosu na druge svjetske valute.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je novinarima u utorak kako je Bushova administracija još uvijek na tragu postizanja svog cilja smanjenja deficita na pola tijekom narednih pet godina.

Ured za proračun američkog Kongresa predviđa da će američka vlada tijekom narednih deset godina nakupiti novih 855 milijardi deficita, ne računajući buduće troškove ratova u Iraku i Afganistanu.

S ratnim troškovima koji prelaze 300 milijardi dolara Sjedinjene Države se približavaju polovici od 613 milijardi dolara koje su potrošile za Prvi svjetski rat i 623 milijardi utrošenih za Vijetnamski rat.

(Hina) xsl ynab

Pročitajte više