BUSH USPOREĐUJE BORBU PROTIV TERORIZMA S DRUGIM SVJETSKIM RATOM

Američki predsjednik George W. Bush usporedio je u srijedu borbu protiv terorizma s borbom protiv tiranije u Drugom svjetskom ratu i rekao da je bitan dio te bitke demokratizacija i reformiranje Bliskog istoka.

Bush je kazao kako je borba protiv terorizma slična Drugom svjetskom ratu gdje se radilo o sukobu onih koji su vjerovali tiranima i onih koji su branili slobodu.

"Naš cilj, cilj ove generacije je isti: učinit ćemo sigurnom našu zemlju i braniti mir napredovanjem slobode", rekao je Bush diplomcima Zrakoplovne akademije američkih zračnih snaga u Colorado Springsu.

Uspoređujući Hladni rat u Europi i borbu s teroristima te militantni islamizam al Qaede s agresivnim ideologijama 20. stoljeća on je kazao kako je središnja bojišnica borbe protiv terorizma Irak i Bliski istok.

"Jednako kao što su događaji u Europi odredili rezultat Hladnoga rata, događaji na Bliskom istoku će odrediti tok sadašnje borbe", rekao je Bush.

"Ako se ta regija prepusti diktatorima i teroristima bit će stalan izvor nasilja i uzbuna, izvozeći ubojice sve veće razorne moći da napadaju Ameriku i druge slobodne zemlje", rekao je on. "Ako ta regija bude jačala u demokraciji, napretku i nadi teroristički pokret će izgubiti svoje pokrovitelje, izgubiti svoje novake i izgubiti ogorčene nepravde koje održavaju teroriste".

Uvođenje slobode i demokracije u Irak potkopat će beznađe i stagnaciju koja potiče radikalističke ideologije al Qaede i drugih terorista u čijoj viziji Bliski istok treba pasti pod vlast radikalnih vlada.

Bush je ponovio da demokratski Irak treba poslužiti kao poticaj za širenje političkih i ekonomskih reformi na Bliskom istoku što je sadržaj njegove Inicijative za širi Bliski istok koju će zagovarati sljedećeg tjedna na summitu G8 zemalja kojem će nazočiti i predstavnici nekih arapskih zemalja.

Kratkoročno, rekao je on, "radit ćemo sa svakom vladom na Bliskom istoku koja je predana uništenju terorističkih mreža". Dugoročno, "očekivat ćemo više standarde reformi i demokracije od naših prijatelja u regiji".

Bush je kazao kako SAD u borbi protiv terorizma ima jasnu strategiju koja će dovesti do pobjede. Njezini elementi su uništavanje terorista i njihovih organizacija, uskraćivanje utočišta i potpore u pojedinim zemljama, uskraćivanje mogućnosti da dođu do oružja masovnog uništavanja te konačno onemogućavanje njihove ideološke pobjede borbom za slobodu i reforme na širem Bliskom istoku.

Američki predsjednik je ponovno podržao plan izraelskog premijera Ariela Sharona za povlačenje iz Gaze i dijela Zapadne obale, rekavši kako je to povijesna šansa za početak izgradnje buduće palestinske države. On je pozvao Palestince-reformiste da povedu sve Palestince u provedbi mirovnog plana za Bliski istok i provedu svoj dio obveza.

Bushov govor u Colorado Springsu dio je nastojanja da rat u Iraku smjesti u širi kontekst borbe protiv terorizma i reformi na Bliskom istoku. Američka javnost sve više gleda na Irak, u kojem je do sada poginulo više od 800 Ameikanaca, kao problem, a Bushova popularnost je pet mjeseci pred predsjedničke izbore zbog Iraka na najnižoj razini dosad.

(Hina) xsl ymaš

Pročitajte više