Bush za skup demokrata kaže samo "govori" i "velika obećanja"

NASTAVLJAJUĆI predizbornu kampanju nakon što je četiri dana nacionalnog kongresa američkih demokrata proveo povučeno, predsjednik George W. Bush je u petak rezultate demokratskog skupa ocijenio kao mnogo pametnih govora i nekoliko velikih obećanja.

"Čuli smo mnogo pametnih govora i nekoliko velikih obećanja", kazao je Bush svojim pristalicama u Springfieldu u Missouriju.

Demokrati su na kongresu službeno izabrali za svog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja koji je u govoru kritizirao Busha zbog lošeg vođenja rata u Iraku, otuđivanja od saveznika i zalaganja za bogati dio Amerike te je obećao da će se on bolje brinuti za sigurnost SAD-a i napredak običnih Amerikanaca.

"Moj protivnik ima dobre namjere, ali se namjere ne pretvaraju uvijek u rezultate", rekao je Bush.

"Njegov recept za Ameriku je pogrešan lijek", dodao je.

Bush je u petak počeo dvodnevni put tijekom kojega će posjetiti četiri američke savezne države Missouri, Michigan, Ohio i Pennsylvaniju u kojima birači još nisu jasno odlučili kojoj će se strani prikloniti na izborima 2. studenoga.

Njegov izazivač Kerry u petak je također krenuo na put tijekom kojega će posjetiti 21 američku državu diljem Sjedinjenih Država nastojeći održati zamah koji je dobio na kongresu demokrata.

U Springfieldu je Bush napao Kerryja zbog nedostatka postignuća tijekom njegove skoro dvadesetgodišnje karijere u američkom Senatu.

"Nakon 19 godina u američkom Senatu moj protivnik je imao tisuće glasovanja, ali vrlo malo postignuća", kazao je Bush hvaleći vlastite rezultate u borbi protiv terorizma i jačanju američkog gospodarstva.

"Kada se radi o izboru predsjednika važni su rezultati", dodao je.

Bushova i Kerryjeva predizborna putovanja označavaju početak intenzivne tromjesečne kampanje uoči izbora u studenom.

Većina istraživanja javnoga mišljenja pokazuju da vode tijesnu predizbornu utrku.

Demokratski kongres dao je, međutim, u očima birača nešto trenutačnog poticaja Kerryju koji, prema istraživanju instituta Zogby America objavljenom u petak, ima prednost nad Bushom od pet postotaka, 48 prema 43.



Pročitajte više