Bush zadovoljan napretkom u Iraku

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u utorak kako je zadovoljan napretkom ostvarenim u Iraku i podržao iračku vladu u njezinim naporima u borbi protiv pobunjenika.

"Zadovoljan sam napretkom u Iraku", rekao je Bush na konferenciji za novinare u Bijeloj kući. "Zadovoljan sam što nakon manje od godinu dana u toj zemlji postoji demokratski izabrana vlada, tisuće iračkih vojnika su obučeni i bolje opremljeni da se bore za svoju zemlju", rekao je Bush.

Uz sve veće američke gubitke u Iraku, Bush je ustvrdio da je nova iračka vlada sposobna poraziti pobunjenike čiji su se napadi na američke vojnike i iračke civile pojačali. "Mislim da će iračka vlada biti dorasla toj zadaći. Mislim da je irački narod zadao pobunjenicima ozbiljan udarac izborima u siječnju," rekao je on.

Bush je rekao da je zadaća SAD-a da obuči iračke snage sigurnosne i kada one budu spremne, američki vojnici će se moći vratiti kući.

Preko 1.650 Amerikanaca poginulo je u Iraku više od dvije godine nakon što je Bush proglasio prestanak glavnih vojnih operacija u toj zemlji.

Na tiskovnoj konferenciji Bush je također govorio o nizu vanjskopolitičkih i unutarnjih tema braneći svoj politički program i aktivnosti.

Bush je odbacio nedavne optužbe Amnesty Internationala koji je kritizirao SAD zbog postupanja prema osumnjičenim teroristima u vojnoj bazi Guantanamo Bay, priopćivši da je taj zatvor postao "gulag našeg vremena".

"To je apsurdna optužba. Sjedinjene Države su zemlja koja promiče slobodu diljem svijeta", rekao je Bush. Dodao je da sve optužbe za loše postupanje koje se pojave, Sjedinjene Države u potpunosti istraže na transparentan način. Naglasio je da neke od tih optužbi stižu od "ljudi koji mrze Ameriku".

Govoreći o drugom vanjskoplitičkom pitanju, Bush je odgovrio na kritike da njegov pristup pregovorima o nuklearnom programu Sjeverne Koreje dopušta toj zemlji da ojača isti taj program. "Taj se problem može riješiti na slijedeći način - ili diplomacija ili vojska. Ja sam za diplomatski pristup", rekao je Bush.

"Što se tiče onih koji kažu da bi trebali upotrijebiti vojsku, rekao bih da, dok su sve opcije na stolu, mi još imamo načina to riješiti diplomatski", dodao je američki predsjednik.

Bush je također rekao da postoji napredak u naporima koji čine Velika Britanija, Njemačka, Francuska u suradnji sa Sjedinjenim Državama da uvjere Iran da napusti svoj nuklearni program.

"Radimo s trojkom EU-a kako bismo, nadamo se, uvjerili Irance da odustanu od nuklearnog programa", rekao je Bush. "I izgleda da ostvarujemo izvjestan napredak".

Bush je istaknuo da sve četiri zemlje misle kako je Iran prekršio Sporazum o neširenju nuklearnog oružja i da mu se ne može vjerovati kako se uran obogaćuje samo u mironodopske svrhe. Stoga Teheran, smatra Bush, treba spriječiti da uopće ima tu sposobnost koja vodi mogućnosti stvaranja nuklearnog oružja.

Predsjednik Bush je također rekao da je izrazio zabrinutost ruskom kolegi Vladimiru Putinu zbog suđenja bivšem ruskom naftnom magnatu Mihailu Hodorkovskom. On je u utorak u Moskvi osuđen zbog prijevara i utaje poreza na devet godina zatvora na suđenju koje mnogi vide kao politički motivirano.

"Ovdje ste nevini dok se ne dokaže da ste krivi, a čini nam se, u najmanju ruku ljudima u mojoj administraciji, da izgleda da je on ocijenjen krivim prije nego što mu je omogućeno pošteno suđenje", rekao je Bush dodajući kako Sjedinjene Države prate taj slučaj.

Govoreći o unutarnjim temama, Bush je kazao kako će nastaviti sa svojim programom poput reforme sustava državnih mirovina i enegetskim zakonom bez obzira na protivljenje oporbenih demokrata pa i nekih njegovih republikanaca u američkom Kongresu.

"To je kao voda koja se probija kroz stijenu. Nastaviti ću raditi i raditi i raditi", rekao je Bush o mirovinskoj reformi kojom želi djelomično privatizirati državni mirovinski sustav.

Bush je također rekao da želi da mu Kongres uskoro uputi na potpisivanje energetski zakon koji promiče domaću proizvodnju energije.

Na kraju je i osudio oporbene demokrate zbog zadržavanja imenovanja njegovog kandidata Johna Boltona za američkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima.

(Hina) xsl ydj

Pročitajte više