Čačić o izgradnji autocesta u Hrvatskoj

PREDSJEDNIK saborskog Odbora za pomorstvo, promet i veze i Središnjeg odbora HNSa Radimir Čačić izjavio je danas da će autocesta ZagrebSisak biti građena po koncesijskom modelu i za nju iz državnog proračuna neće trebati izdvojiti niti kunu.

"No postoje određene igre ispod žita kojima se dovodi u pitanje raskid ugovora s Bechtelom za izgradnju te dionice, i teret njezine izgradnje nastoji se ponovno prebaciti na teret građana", ustvrdio je Čačić na konferenciji za novinare u prostorijama HNS-a.

Pri tom Čačić je ocijenio da je prethodna HDZ-ova vlada sklopila izuzetno nepovoljan aranžman za izgradnju autoceste Zagreb-Split koji je hrvatske porezne obveznike stajao dodatnih 735 milijuna kuna.

Prema Čačićevim riječima, "prethodna koalicijska vlada na svojoj posljednjoj sjednici, ispravila je taj propust prema kojemu je Bechtel imao ekskluzivno pravo na izgradnju autoceste Zagreb-Sisak".

Također je rekao da je za autocestu Zagreb-Sisak već zatražena lokacijska dozvola i da će uskoro početi projektiranje poddionica, te da treba raspisati natječaj za koncesionara. Radovi će započeti na ljeto iduće godine, a dovršenje je planirano do kraja 2007., najavio je Čačić.

Naglasio je da je nakon proboja i druge cijevi tunela Mala Kapela nestala i posljednja velika prepreka dovršetku autoceste Zagreb-Split poštujući vrlo napregnute rokove, a 30. lipnja ove godine bit će pušteno u promet gotovo 180 kilometara novih autocesta.

Govoreći o prometnom koridoru 5c, Čačić je rekao da se aktivnosti odvijaju prema planu i da je premijer Sanader potvrdio potpisane ugovore.

Također je zatražio javnu objavu izvješća Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) i pismeno izvješće premijera, upitavši zašto nije raskinut ugovor s talijanskom tvrtkom Coopcostruttori koja probija tunel Mala Kapela.

"Blaćenje građevinara, posredno i mene, obavljeno je, a rezultati se koriste", kazao je Čačić dodavši da je "to konstrukcija primjerena HDZ-u".

Čačić je također nagovijestio da će, u skladu sa svojim ovlastima, kao predsjednik nadležnog saborskog Odbora, pratiti ostvarenje svake pojedine proračunske stavke i dinamiku, te provedbu natječaja s posebnim naglaskom na eventualne ugovore koji bi bili potpisivani izvan javnih natječaja.

(Hina) xdm ysp

Pročitajte više