Čačić: Politika je zaustavila gospodarski rast i ne može pokrenuti zapošljavanje

PREDSJEDNIK Središnjeg odbora Hrvatske narodne strankeliberalni demokrati (HNS) Radimir Čačić rekao je danas da "politika koja je zaustavila gospodarski rast i laže o deficitu, ne može smanjiti nezaposlenost i pokrenuti zapošljavanje".

Stagnacija nezaposlenosti, sustavna nelikvidnost i korupcija klasični su simptomi nestručne Vlade, rekao je Čačić na okruglom stolu "Problem rasta nezaposlenosti u Hrvatskoj", koji je organizirao HNS.

Čačić je zaključio kako stvari ipak nisu tako crne. Gospodarstvo je žilavo, imamo temelja i sposobnosti, samo trebamo znati kuda idemo, naveo je.

Rješavanje problema nezaposlenosti vidi u obrazovanju, horizontalnoj i vertikalnoj protočnosti, odnosno traženim zanimanjima na tržištu radne snage. Imamo prostora i u zustavljenim kapitalnim investicijama u infrastrukturi (plinifikaciji zemlje, energetskom sektoru i željeznici), ali je naš pravi prostor institucionalno jačanje, rekao je Čaćić.

"Rješavanje ili bar smanjivanje opsega problema nezaposlenosti postaje moralno i društveno pitanje i država stoga ima najvažniju obvezu oblikovati društvo na način da se stopa nezaposlenosti drži na apsolutnom minimumu i da pomogne ugroženim skupinama pri traženju zaposlenja i poslodavce aktivno uključi u taj proces", rekla je

Darinka Orel iz Odbora za socijalna pitanja HNS-a.

Iznijela je podatke da je krajem ožujka ove godine evidentirano 329.020 nezaposlenih, 3.782 više nego u ožujku 2004.

Zabrinjavajućim je ocijenila velik udio žena, od 58 posto u evidentiranoj nezaposlenosti, te velik udio mladih (35 posto) i osoba iznad 50 godina (20,4 posto) u ukupnoj nezaposlenosti.

Orel smatra da je zabrinjavajući podatak i niska obrazovna struktura nezaposlenih (bez škole 6,2 posto, osnovna škola 22,7 posto, trogodišnja srednja škola 40,4 posto) te da raste broj nezaposlenih hrvatskih branitelja i da se nedovoljno brine za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

"Sivo tržište" je usprkos tendenciji pada još uvijek duboko ukorijenjeno, a velika prepreka zapošljavanju su i visoki troškovi rada, smatra Orel.

Pročitajte više