Čak 97 posto Makedonaca za ulazak u EU

Čak 97 posto građana Makedonije podupire priključenje Europskoj uniji, a samo 11 posto manje NATOu, pokazuju rezultati upravo objavljenog istraživanja, čiji su rezutati predstavljeni u četvrtak.



Najnovije ispitivanje javnog mnijenja Međunarodnog republikanskog instituta, provedeno krajem prošle godine, pokazuje da građani Makedonije - izjasnivši se, njih 97 posto, za priključenje Europskoj uniji i, njih 88 posto, za priključenje NATO-u - bezrezervno podupiru euroatlantsku integraciju svoje države, gledajući nesumnjivo u tome izlaz za svoje probleme.

Jer, 51 posto ispitanika ukazalo je na to da im je nezaposlenost najveći problem, a 25 posto da im je besparica najveća briga. Da se Makedonija kreće u pogrešnom smjeru smatra 48 posto anketiranih, dok njih samo 18 posto smatra da se kreće u pravom smjeru. Trideset i jedan posto ispitanih nada da će se gospodarsko stanje u zemlji u budućnosti popraviti.

Na osobnom i obiteljskom planu 52 posto ispitanika se izjasnilo da im se u zadnje tri godine pogoršalo ekonomsko stanje, a samo 13 posto da se poboljšalo. Najveći broj, 86 posto, ističe da se bolje živjelo prije raspada Jugoslavije, a samo 14 posto misli da je bolje danas.

Na pitanje o tome da li podupiru Ohridski ugovor (donesen nakon oružanog sukoba albanskih pobunjenika s makedonskim oružanim snagama 2001.) 57 posto građana odgovorilo je pozitivno, a 38 posto negativno.

Ovim ispitivanjem javnog mišljenja provjeren je i rejting političkih stranaka. Ako bi se izbori održali sada vladajući Socijaldemokratski savez dobio bi 18,6 posto glasova, a njegovi koalicijski partneri, Demokratska unija za integraciju Albanaca - 9 posto i Liberalno-demokratska stranka 1 posto, što u cjelini predstavlja porast potpore od 1 do 2 posto u odnosu na ranije istraživanje provedeno ujesen.

Za oporbene stranke VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog glasovalo bi 12 posto, a za VMRO-Narodnu, Ljubča Georgievskog, 4 posto, što je također porast potpore za obje te oporbene stranke koje su proizišle iz ranije jedinstvene VMRO-DPMNE..

Kako Makedoniju očekuju lokalni izbori u ožujku na osnovu nove teritorijalne organizacije kojom se očekuje da Albanci preuzmu vlast u svim većim mjestima na zapadu države, sve će stranke imati priliku provjeriti svoj rejting. Trenutno najaktualnija politička tema u Makedoniji je pregovaranje stranaka za koaliranje na predstojećim lokalnim izborima.

(Hina) xmda ybr

Pročitajte više