Cameron diže paniku: Brexit bi mogao dovesti do rata u Europi

Foto: Hina

IZLAZAK Velike Britanije iz Europe mogao bi dovesti do rata, navodno će David Cameron reći tijekom današnjeg govora u Londonu, piše Politico.

Naime, Cameron zastupa mišljenje da je Europska unija pomogla u ujedinjavanju zemalja koje su desetljećima ratovale, navode mediji dijelove govora.

"Možemo li biti sigurno da su mir i stabilnost našeg kontinenta definitivno sigurni? Je li to rizik koji smo spremni preuzeti? Ne želim na brzinu donositi zaključke. Istina je ovakva - ono što se događa u našem susjedstvu važno je za Veliku Britaniju. To je bilo tako 1914., 1940. ili pak 1989. godine. A ako stvari u Europi krenu krivim putem, nemojmo se pretvarati da možemo biti imuni na posljedice", mišljenja je Cameron.

"U nacionalom je interesu Velike Britanije održati zajednički cilj u Europi kako bismo izbjegli buduće sukobe između europskih zemalja", rekao je te istaknuo: "A za to je nužno da Velika Britanija ostane članica" Europske unije.

"Svaki put kada okrenemo leđa Europi, prije ili kasnije požalimo", rekao je. "Ili mi utječemo na Europu ili ona na nas. Ako stvari krenu po zlu u Europi, nemojmo si utvarati da ćemo biti zaštićeni od posljedica".

Unutar EU Britanija je utjecajnija u svijetu, ustvrdio je suprotno tvrdnjama zagovornika izlaska da bi britanski utjecaj u svijetu bio veći kada bi izašla iz bloka.


U današnjoj međunarodnoj situaciji bitna je što tješnja moguća suradnja sa susjedima, rekao je i podsjetio da je takvo stajalište bilo i premijera Winstona Churchilla nakon Drugog svjetskog rata kada je gorljivo zagovarao približavanje zapadne Europe, slobodnu trgovinu i osnutak trajnih europskih institucija kako stari kontinent više nikad ne bi prolijevao krv.

Britanci 23. lipnja odlučuju na referendumu o ulasku ili izlasku iz EU-a, a prema anketama još ni jedna strana nema ozbiljniju prevagu.

S Cameronom se donekle slaže i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji tvrdi kako će referendum o Brexitu imati nemjerljive posljedice na kooperaciju u Europi.

"Apsolutno ne želim spekulirati o posljedicama jer sam uvjeren da će Britanci donijeti razumnu odluku", kazao je Juncker.

Pročitajte više