Camorra i Cosa Nostra oružje nabavljale iz BiH

U ITALIJI u akciji u kojoj su uhićeni članovi mafijaške organizacije Cosa Nostra i Camorra pronađena je i velika količina oružja iz BiH. Naime, Pietro Grasso, državni tužitelj koji je koordinirao ovu operaciju kazao je da su istražitelji još ranije otkrili vezu trgovaca oružjem iz BiH i najpoznatijih talijanskih mafijaških klanova, prenosi Dnevni avaz.

Grasso ističe da "povezanost organiziranog kriminala iz bivše Jugoslavije i talijanske mafije datira od sredine devedesetih godina".

"Mafija ne zna za granice"

"Prije dva mjeseca raskrinkali smo kriminalnu grupu i izdali nalog za uhićenje 40 osoba prvenstveno iz Srbije, Crne Gore, Albanije, ali i pojedince iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Očito, mafija ne zna za nacionalne granice i svi su bili udruženi u kriminalnom holdingu. Tada smo otkrili da su mnogi od njih nekadašnji specijalci tajnih službi bivše Jugoslavije, koji su postali specijalni servis za talijansku mafiju. Oni su prevozili kokain iz Kolumbije, raspačavali ga na sjeveru Italije, a profit dijelili s talijanskim bossovima. Ovog puta radi se o trgovcima oružjem iz BiH koji su postali pouzdani nabavljači prvo kalabrijske mafije Ndrangheta odmah poslije rata u BiH, da bi ih kasnije koristili i bossovi Camorre i Cosa Nostre" kazao je Grasso.

Grasso je dodao kako su veliku pomoć imali i od tužiteljstva BiH, s Miloradom Barašinom na čelu. "Sada se istraga prenosi s druge strane Jadranskog mora, gdje su prodavači oružja", kazao je. Ured ministra unutarnjih poslova Italije obavijestio je veleposlanika BiH u Rimu, Branka Kesića da oružje iz BiH u Italiju nije stiglo kao posljedica organiziranog šverca ili organizirane preprodaje.

"Istraga je u tijeku i za sada nema nikakvih indicija da će biti proširena i na BiH", kazali su u veleposlanstvu BiH u Rimu.

Pročitajte više