Cannes odaje počast Federicu Felliniju

FELLINIJEV poznati uzvik "Viva il cinema" ovih se dana može posvuda vidjeti u Cannesu, koji ove godine odaje počast tom legendarnom talijanskom redatelju, u povodu 10. obljetnice njegove smrti.

Slavljeničke riječi Federica Fellinija, koje je uzviknuo nakon što je nagrađen uglednom Zlatnom palmom za film "Slatki život", napisane su velikim ružičastim slovima (visokima dva kata) na festivalskoj palači. One su ispisane na službenim festivalskim plakatima i na svakoj majci - suveniru s festivala.

U sklopu festivala organizirane su projekcije dvadeset Fellinijevih obnovljenih filmova. Mnogi od njih prikazuju se u magičnom ambijentu kina na otvorenom, smještenima na plaži.

Filmaši Fellinija slave za okruglim stolovima, a njemu u čast pojavili su se i brojni dokumentarci. Jedan od njih čak otkriva detalje o planiranom alternativnom završetku filma "Osam i pol", koji je uključivao scenu s vlakom.

Fellini bi zasigurno uživao u sjaju Cannesa, jer je on, kao i taj grad, volio blještavilo i svijet mašte.

"Fellini je intenzivirao stvarnost i napravio je većom nego što ona zapravo jest", rekao je redateljev prijatelj i biograf Gideon Bachmann.

Cannes je bez sumnje idealno mjesto za odavanje počasti Felliniju. Taj je grad u doba festivala sinonim za bogate i slavne i pravi magnet za paparazze - fotografe slavnih, koje je Fellini učinio besmrtnima u filmu "Slatki život".

Peterostruki dobitnik Oscara i jedan od najvećih redatelja 20. stoljeća, Fellini je umro u 73. godini, samo dan nakon što je sa suprugom, svojom inspiracijom, glumicom Giuliettom Masinom, proslavio 50. obljetnicu braka.

Filmski svijet mašte bio je sve za Fellinija. "Meni su najvažnije izmišljene stvari", priznao je jednom prilikom. "Kad nisam na setu osjećam se kao prognanik. Ne snalazim se u normalnom životu".

Felliniju bi se svidjela ironija što je "Slatki život" oživio na pomodnoj canneskoj rivijeri gdje vladaju paparazzi. Lik iz njegova filma fotografirao je talijansku elitu na Via Veneto u Rimu i po njemu se nazivaju fotografi koji vrebaju na poznate.

Pročitajte više