Capakovu pomoćnicu pitali o cjepivima, ona citirala Dantea

Screenshot: RTL

DANSKA, Norveška i Island obustavili su upotrebu cjepiva Oxford/AstraZeneca iz "predostrožnosti" nakon što je u Danskoj 60-godišnja žena umrla od poremećaja zgrušavanja krvi nakon cijepljenja. AstraZeneca pak, koja je proizvela cjepivo u suradnji s Oxfordskim sveučilištem (Velika Britanija), branila je sigurnost svog proizvoda.

Dosad je osam zemalja obustavilo ovu seriju AstraZenece.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bila je gošća u RTL-u Danas.

U HZJZ-u kažu kako se naši građani mogu osjećati sigurno. Što se u konačnici događa kad je toliki broj zemalja napravio pauzu?
"Vjerujem da svi gledaju jedni u druge, to je jedan strah i predostrožnost. Povjerenstvo agencije za lijekove i dalje provodi ocjene i uzročno-posljedične veze uz cijepljenje. I dalje je dobrobit cijepljenja veća od rizika od nepoželjnih događaja pa čak i smrtnih ishoda. Što se tiče tromboembolije, zaključeno je da je pojavnost tih pojavnosti u općoj populaciji nezamjetna“, rekla je Bubaš.

Građani su stvorili nepovjerenje, ne žele se cijepiti ovim cjepivom

"Najprije, nezgodno je to što je AstraZeneca kasnila s registracijom. Loše su iskomunicirali to provedeno istraživanje, nije pravilno iskorišten taj podatak i nije prezentiran podatak koji se odnosi na cijepljenje osoba 65+. Drugi proizvođači cjepiva koji su ranije registrirali svoja cjepiva bolje su iskomunicirali – govorili su da je njihovo učinkovitije. Cjepivo gripe je manje učinkovito od ovog za covid-19.“

Danas je cjepivo Johnson&Johnson registrirano, međutim kasnit će. Kad će doći u Hrvatsku?

"Svi ga željno iščekujemo. To je monodozno cjepivo. Tu se očekuje da ćemo postizati bolje rezultate. Ono je registrirano, EMA ga je preporučila, ali mi nemamo podatak kada ćemo dobivati prve doze. Htjela bih se referirati – mislim da zaista dati laiku da odlučuje za sebe, to je zapravo pitanje prava svakog građanina s kojim će se cjepivom cijepiti. Ne smijemo gubiti povjerenje, ni stručnjaci, ni laici koji su stručni u nečem drugom, a ne u ovom, ne trebaju tumačiti ove podatke. Trebamo vjerovati u povjerenstvo za ocjenu rizika, ono radi jako dobro. AstraZeneca je isto provela svoja istraživanja, ne bismo u ovim okolnostima trebamo spekulirati. Znate, ovo je godina Dantea“, rekla je Bubaš, nakon čega je voditelj pokušao završiti intervju. 

Međutim, Bubaš se ponovno ubacila i izrecitirala dio Božanstvene komedije: "Uzalud nevješti od obale plove, želeći istinu da love, jer nitko neće nazad kakav ode."

Inače, ove godine se obilježava 700. godišnjica smrti Dantea Alighierija, oca talijanskog jezika.

Pročitajte više