Čavić o srebreničkoj tragediji

PREDSJEDNIK Republike Srpske Dragan Čavić u utorak navečer je na Radio televiziji RS rekao da izvješće Komisije za Srebrenicu, koja je istraživala ubojstvo više tisuća Bošnjaka u tom gradu u srpnju 1995. godine, za njega prestavlja "šokantno suočavanje sa tragičnom istinom o ljudskom stradanju velikih razmjera".

Podsjećajući da su ovu tragediju istraživale mnoge međunarodne institucije, Čavić je kazao da jedino srpska strana, do formiranja Komisije, nikada službeno nije otvarala istragu o zločinima u Srebrenici.

Naglašavajući da nitko, pa ni Haški sud, ne osporava činjenicu da je u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. g. ubijeno 1760 Srba, Čavić je kazao da se u srpskoj javnosti stradanje Bošnjaka u Srebrenici u pravilu doživljavalo kao "preuveličana manipulacija brojem žrtava i kao metoda pritiska na Republiku Srpsku".

Čavić je potom pročitao dijelove izvješća Komisije iz kojih je razvidno da je od 10. do 19. srpnja 1995. vojska RS likvidirala najmanje 4.500 Bošnjaka u tom gradu.

"Nakon svega ovoga, kao čovjek i kao Srbin, onda kao otac, brat i sin, pa tek onda kao predsjednik RS, moram reći da je ovih devet dana srpnja srebreničke tragedije crna stranica povijesti srpskog naroda", kazao je predsjednik Čavić i dodao da državni organi i institucije RS moraju procesuirati sve počinitelje srebreničkih zločina.

"Jedino tako možemo izbjeći da nam se djeca u budućnosti mrze samo zato što su Hrvati, Bošnjaci ili Srbi", kazao je Čavić.

On je naglasio da razumije i osjeća bol svih onih koji još uvijek traže svoje najbliže jer imaju pravo na pravdu, a vjerovat će u pravdu kada saznaju istinu o sudbini najbližih i ako budu kažnjeni oni koji su počinili ova zlodjela.

"Kao predsjednik RS, kao Srbin, građanin RS i BiH pozivam svakog pojedinca bez obzira na nacionalnu, vjersku, stranačku ili neku drugu pripadnost, da istinom i poštivanjem za druge pomogne da nam povijest bude kronika humanosti i preporoda, a ne sukoba i destrukcije", kazao je Čavić na kraju svoga obraćanja građanima.

Pročitajte više