Cavtat: Počeo skup o normizaciji u procesu uključivanja u euro-integracije

U HOTELU Croatia u Cavtatu danas je u organizaciji Hrvatskog inženjerskog saveza i Državnoga zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo počelo savjetovanje "Hrvatska normizacija i srodne djelatnosti".

Taj trodnevni skup, na kojem se okupilo 250 stručnjaka iz čitave Hrvatske, otvorio je ministar za europske integracije Neven Mimica koji je govorio o tome koracima nakon podnošenja zahtjeva za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Kazao je kako je tehničko usklađivanje dio sveukupnoga procesa koji prolaze države u tranziciji, a radi prilagođavanja novim pravilima i novim okolnostima u razdoblju uključivanje u svjetske i regionalne zajednice.

Obveza tehničkog usklađivanja, kazao je Mimica, izričito je utvrđena člankom 73. Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čijim potpisivanjem je počelo usklađivanje sa zakonima i praksom Europske unije.

Središnja tema skupa je tehničko usklađivanje na putu prema Europskoj uniji, kazao je u uvodnom izlaganju ravnatelj Državnoga zavoda za za normizaciju i mjeriteljstvo Jakša Topić.

Rekao je kako će problematika normizacije i srodnih djelatnosti biti razmatrana u svim inženjerskim područjima.

Sudionike skupa pozdravili su, uz ostale, i predsjednik Hrvatskog inženjerskog saveza Jure Radić, te glavni direktor Svjetske udruge za normizaciju Evangelos Vardakas.

Pročitajte više