Čečenija želi "eliminirati homoseksualce" do kraja svibnja

Foto: FaH

ČEČENSKI vođa, Ramzan Kadyrov, planira "eliminirati" populaciju homoseksualaca u zemlji i to do početka ramazana koji je 26. svibnja.


Tvrdnje su to britanskog ministra vanjskih poslova koji je tu informaciju dobio iz povjerljivih izvora.

Preko 100 muškaraca u zatvorima

Izvještaji iz Čečenije govore o preko 100 muškaraca koji su pritvoreni u tajne zatvore od strane vlasti koja ih sumnjiči da su homoseksualci, Brojni od njih su pretučeni i mučeni. Tvrdi se kako su najmanje četiri muškarca ubijena.

Za vrijeme svojega govora u britanskom parlamentu, ministar vanjskih poslova, Alan Duncan, rekao je kako je informiran o navodnim planovima za "eliminaciju " homoseksualaca u Čečeniji prije ramazana koji je 26. svibnja.

"Grupe za ljudska prava izvještavaju o kampanji protiv homoseksualaca i ubojstvima koja su organizirana od strane vođe Čečenske republike, Ramzana Kadyrova", poručio je Duncan.

"I u prošlosti je provodio nasilnu kampanju, a sada se usmjerio protiv LGBT zajednice. Izvori su rekli kako želi eliminirati homoseksualnu zajednicu do početka ramazana", dodao je.

Kritike i od američke izaslanice pri UN-u

Duncan je akciju koja se provodi u Čečeniji, koja je većinski muslimanska zemlja, nazvao "krajnje barbarskom".

Jedan mučeni muškarac je za CNN izjavio kako su njega vlasti pretukle kako bi odao imena drugih homoseksualaca.

"Imaju posebnu opremu koja je jako efikasna. Kada vas šokiraju strujom, skačete jako visoko od tla", dodao je mučeni muškarac.


Izaslanica SAD-a u UN-u ove je navode nazvala "uznemirujućima". "Ako je to istina, kršenja ljudskih prava ne smiju ostati zanemarena. Čečenske vlasti moraju odmah istražiti ove navode i privesti sve odgovorne te poduzeti korake kako bi se slično izbjeglo u budućnosti", poručila je.

Čečenija negira sve navode

Čečenija, pak, negira sve navode. Njihovo ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je te navode "prvoaprilskom šalom" kada je situacija prvi put prijavljena.

Ministar vanjskih poslova na tu je temu izjavio i kako bi se obitelji "takvih osoba, kada bi one postojale u Čečeniji" same pobrinule za njih, pa intervencija vlade ne bi bila potrebna.

"Kada bi takvih ljudi bilo u Čečeniji, snage sigurnosti ne bi imale posla s njima jer bi ih njihovi rođaci sami poslali negdje otkuda nema povratka", poručio je.

Rusija podupire negacije Čečenije o ovim navodima. Tvrde kako nemaju razloga za sumnju u Kadyrova.

Pročitajte više