Čehok: U ovoj kampanji nije bilo sučeljavanja programa

PREDSJEDNIK HSLS-a Ivan Čehok ocijenio je danas da u ovoj predsjedničkoj kampanji nije bilo pravog sučeljavanja programa te da to pokazuje kako u Hrvatskoj nedostaje konkurencija ideja.

Očekivali smo više od predsjedničkih kandidata koji otvoreno računaju na drugi krug izbora, istaknuo je Čehok na konferenciji za novinare, ističući kako je riječ o Jadranki Kosor i Stjepanu Mesiću.

Sve to pokazuje da su političke elite okrenute samo sebi i da misle samo o svojem položaju i funkciji te praktički nema nikakvoga plodnog i konstruktivnoga sukoba političkih ideja, dodao je Čehok.

Govoreći o kampanji HSLS-ove kandidatkinje Đurđe Adlešić, Čehok je rekao da su nastojali u kampanji pokazati kako su zrela stranka i "da žele političko nadmetanje, a ne podmetanje" te kako su željeli otvoriti neka pitanja za koja smatraju da su od presudne važnosti za zemlju.

Nažalost, u ovom blagdanskom ozračju u tome nismo naročito uspjeli, ocijenio je predsjednik HSLS-a ustvrdivši da su gospodarska i socijalna pitanja bila na margini ove kampanje.

Ako se ovako nastavi, Hrvatska će za pet godina biti tamo gdje je i danas, istaknuo je Čehok, dodavši da se u mandatu aktualnog predsjednika ništa posebno nije dogodilo te da se loši trendovi u društvu i gospodarstvu nisu poboljšali. Dodao je kako se "boji da će se tako i nastaviti jer ništa konstruktivnog u ovoj kampanji nismo čuli".

Predsjednik HSLS-a istaknuo je i kako je predrasuda da su ovi predsjednički izbori nebitni te da predsjednik Republike zbog svojih ustavnih ovlasti ne može bitnije utjecati na promjenu stanja u društvu i gospodarstvu.

Naveo je primjere Austrije i Češke u kojima su predsjednici države, s daleko manjim ovlastima, svojim inicijativama i u suradnji s vladom potaknuli rast izvoza i investicija.

Svoju potporu HSLS-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Đurđi Adlešić na konferenciji su dali i potpredsjednik Hrvatskih socijaldemokrata Mirko Pačarek te predsjednik Zagorske demokratske stranke Stanko Belina.

Foto: FAH

Pročitajte više