Čekajući satima pregled preminuo na kolicima nasred hodnika sisačke bolnice

SLUČAJ preminulog Josipa Živkovića u sisačkoj Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" i to zbog, kako navodi njegova obitelj, neprofesionalnog odnosa bolničkog osoblja još uvijek nije izazvalo nikakve reakcije ravnateljstva, primjerice stegovne postupke protiv odgovornih, piše Večernji listi.
Obitelji preminulog nije namjera tražiti krivca za ovaj nemili događaj, ali istinski im je stalo da se u budućnost izbjegnu slične tragedije.


Cijela priča započela je u četvrtak 21. kolovoza u 19 sati, kada je Živkoviću  naprasno pozlilo. Tada je njegova unuka pozvala sisačku hitnu pomoć, koja je ubrzo stigla do njihovog doma. Nakon što mu je pružena prva pomoć, kolima Hitne medicinske pomoći odvezen je na Interni odjel bolnice.

20 minuta čekanja za krvne pretrage 

Tamo je Živković pola sata čekao da mu dežurno osoblje pomogne. Oko 20 sati djedu je izmjeren tlak, dana mu je injekcija za stimulaciju rada srca i uputnice za pretrage, navodi njegova unuka koja je željela ostati anonimna, nakon čega su čekali dodatnih dvadesetak minuta da se izvadi krv te obave druge pretrage. Čekajući nosače, Živković je unuci rekao da zebe, pa ga je u nedostatku bolje posteljine pokrila plahtom.

50-tak minuta čekanja za rendgen

Nosači su nakon dvadesetak minuta došli, ali samo da obavijeste da je rendgen u kvaru, te da će morati pričekati još 50-tak minuta.  Potom odvoze Živkovića na vađenje krvi, gdje unuci govore da nalaze treba čekati približno 45 minuta.

Sat vremena za povratak na Interni odjel, što Živković nije dočekao

Kako je rendgen popravljen ranije nego što je bilo najavljeno tako na taj odjel stižu oko 21 sat, ali nakon obavljenih pretraga potrošili su još sat vremena čekajući povratak na Interni odjel. Oko 22 sata unuka je upitala liječnike kada će napokon doći nosači, na što joj je odgovoreno da su oni pravodobno informirani. Unuka sumnja da im je poruka prenesena, s obzirom da im je upravo u to vrijeme bila smjena.

Živković nosače nije dočekao te na kolicima nasred bolničkog hodnika umire. Pokušaj reanimacija liječnika na rendgenu zakratko je upio, a potom zauvijek prestaje kucati njegovo srce. Još uvijek nije poznat stav ravnateljstva bolnice o ovom slučaju, kao što se ne zna mogu li se očekivati stegovni postupci protiv odgovornih ili bar poboljšanja za buduće pacijente.

Ig.M.
Foto: HR foto

Pročitajte više