Ceku: Slovenija će biti među prvima koja će priznati nezavisno Kosovo

"SLOVENIJA će biti jedna od prvih država Europske unije koja će priznati nezavisno Kosovo", izjavio je kosovski premijer Agim Ceku za slovensku državnu televiziju, a prenosi današnja Politika.

Jamstva koje mu je Janša dao o podršci za nezavisnost Kosova, Ceku je objavio gostujući u jučerašnjem Dnevniku RTV Slovenije.

"Ukoliko se ne postigne suglasnost članica Unije, Slovenija će biti jedna od prvih država EU koja će priznati neovisno Kosovo", prenio je navodne Janšine riječi podrške Ceku, u prilogu koji se bavio povratkom dijela Slovenske vojske s Kosova.

Prilog Dnevnika govorio je o povratku 500-injak slovenskih vojnika kući, a na teritoriju Peći ostalo je još 160 slovenskih vojnika u punoj vojnoj pripravnosti. Prema riječima Grega Vodeba i Mihe Škrbinca Barboa, dvojice zapovjednika slovenske vojske, priznanje nezavisnosti Kosova moglo bi se dogoditi već sredinom sljedeće godine. Barbo i Vodeb smatraju kako bi moglo doći do nekih incidenata, ali uvjeravaju javnost u "maksimalnu spremnost Slovenske vojske".

Slovenski vojnici, ipak se kući ne vraćaju kao "oslobodioci kosovskog naroda", prenosi Politika, ali službena Ljubljana može iskoristiti šestomjesečno predsjedanje Unijom da pogura nezavisnost Kosova unutar EU.

Iz Janšinog kabineta nisu demantirali ove navode, pa čak niti one da će Slovenija, ukoliko ne bude suglasnosti EU 27, prva priznati nezavisnost Kosova i tako pružiti primjer ostalim članicama.

Svoju zabrinutost stanjem na Kosovu izrazio je i slovenski ministar vanjskih poslova Dmitrij Rupel, koji je prisustvovao sastanku francuske diplomacije u Parizu, kao ministar vanjskih poslova države koja će sljedeća predsjedati Europskom Unijom.

"Za Sloveniju je okolnost moratorija Ahtisaarijevog plana do kraja studenog 2007. zabrinjavajuća, jer će se mnogo toga događati za vrijeme našeg predsjedavanja", izjavio je Rupel, te dodao kako će Slovenija kao budući predsjedavajući EU, biti aktivno upletena u rješavanje budućeg statusa Kosova, objavio je danas B92.

Ma.N.

 

Pročitajte više