Čelnica HSLS-a Adlešić otkrila novinarima: Polančecu su dani odbrojani!

ČELNICI HSS-a i HSLS-a ovih dana s premijerkom Jadrankom Kosor vode intenzivne razgovore o "aferi Podravka" i već je to dovoljna indicija da stanje u vladajućoj koaliciji više nije bajno. Milorad Pupovac je otvoreno pred novinarima lobirao za njegovu smjenu, za Polančecov odlazak navija i Josip Friščić, a čak je i dosad suzdržana Đurđa Adlešić danas najavila kako se Polančecu crnu piše.

"Ja mu ne želim suditi niti donositi nikakve odluke. Polančec je prvi na potezu, on mora sam odlučiti o svojoj ostavci", rekao je Friščić novinarima u saboru nakon razgovora s premijerkom. Svu odgovornost u Polančecovom slučaju Friščić je prebacio na Jadranku Kosor rekavši da ona mora biti ta koja će donijeti odluku o Polančecovoj smjeni, jer je koalicija sada previše zauzeta drugim važnim stvarima da bi se time bavila.

Friščić poslao jasnu poruku premijerki: Koalicija ima previše posla da bi se bavila i Polančecom

"Moramo donijeti proračun, ispuniti potrebne uvjete za ulazak u Europsku uniju i riješiti granični spor sa Slovenijom. Previše je to važnih pitanja da bi se Vlada uz njih mogla baviti još i slučajem Podravka", poručio je Friščić, ali poruka koju je poslao premijerki nedvosmislena je i jasna - Polančec mora otići!

"Ne želim nikoga osuđivati, postoje institucije koje se time bave i pustimo ih da obave svoj posao. Ne znam je li Polančec znao što se događalo u Podravci. No, da sam na njegovom mjestu, zapitao bih se treba li mi sve to", kaže Friščić, koji je također odbacio medijska nagađanja da je i on upetljan u zbivanja u Podravci, s obzirom da i HSS ima dva predstavnika u Upravi koprivničke firme: "Moji prsti nisu u nikakvom pekmezu, a kad mi treba pekmez, po njega odem u trgovinu".

Đurđa Adlešić novinarima odala da su Polančecu dani odbrojani

Institucije koje moraju obaviti posao i odlučiti je li Polančec među krivcima za "aferu Podravka", u kojoj je iz te firme izvučeno oko 250 milijuna kuna, ovoga puta, ako je vjerovati Đurđi Adlešić, rade prekovremeno! Čelnica HSLS-a novinarima je natuknula da će Polančec vrlo brzo biti smijenjen, a mogao bi se također i naći iza rešetaka, zajedno s Marincem i ostalima!

"Već nekoliko dana s premijerkom razgovaramo o svemu što se događa i ona mi je dala informacije s kojima moram biti upoznata kao koalicijski partner. Jasno vam je da vam više od toga ne mogu otkriti", rekla je Adlešić, ali na novinarsko inzistiranje ipak joj je pobjeglo nekoliko rečenica iz kojih se može predvidjeti da su Polančecovi dani u Vladi odbrojani!

Adlešić očekuje Polančecov odlazak idući tjedan: Vladi šteti svaka afera

"Svaka afera koja se veže uz nekog vladajućeg političara šteti Vladi. Ali još je štetnije ne ispitati stvari do kraja. Institucije ovoga puta stvarno dobro rade svoj posao i bitno je da nitko ne bude iznimka pred rukom pravde", kazala je Adlešić, te na pitanje hoće li HSLS u Saboru idućeg petka podržati zahtjev oporbe za Polančecovu smjenu odgovorila: "Institucije bi mogle biti brže od saborskih zastupnika".

Iz te rečenice više je nego jasno kako čelnica HSLS-a očekuje Polančecov odlazak iz Vlade tijekom idućeg tjedna, a možda mu prijete i gore sankcije od smjene, ukoliko Uskokova istraga producira dokaze koji ga vežu uz "aferu Podravka"! Adlešić ne krije kako smatra da Polančec mora otići i za razliku od svojih kolega iz HDZ-a vidi i više nego dovoljno moralnih razloga za njegovu ostavku.

"Svatko od nas je moralno odgovaran prema instituciji u kojoj radi", kaže Adlešić i dodaje kako nije jedan od onih političara koji bi tvrdoglavo inzistirali da ostanu na položaju bez obzira na sve, ali ipak još jednom ponavlja kako "Vladi šteti svaka afera".

Đurđa Adlešić stoji iza svega što je rekla, ali demantira da očekuje Polančecov odlazak

Potpredsjednica Vlade Adlešić nakon objave ovog teksta našoj je redakciji preko svoje glasnogovornice poslala reagiranje. Adlešić, naime, "stoji iza korektno prenesenih izjava", ali se ne slaže s opremom teksta i načinom na koji su njene rečenice na Indexu protumačene. "Potpredsjednica Adlešić ni u jednom trenutku nije ni najavila ni prejudicirala odlazak potpredsjednika Vlade Damira Polančeca iz Vlade, kako je to sugerirano u opremi teksta. Također nije točno ni da je 'natuknula da će Polančec vrlo brzo biti smijenjen' te da bi se 'mogao naći iza rešetaka, zajedno sa Marincem i ostalima'", navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornica HSLS-a Andrea Latinović.

"Točno je da je potpredsjednica Adlešič razgovarala u petak sa predsjednicom Vlade gđom. Jadrankom Kosor vezano uz slučaj Podravka, kao sa koalicijskim partnerom u Vladi, ali je apsolutno neistinita tvrdnja, kako stoji u tekstu, da Adlešič 'očekuje Polančecov odlazak idući tjedan'. Potpredsjednica Vlade Adlešič ističe kako je 'svatko moralno odgovoran prema instituciji u kojoj radi' te kako 'zakon treba biti jednak za sve', ali nipošto nije unaprijed donosila zaključak o tome hoće li Polančec otići iz Vlade ili ne i obavještavala o tome novinare", navodi se u priopćenju.

No, usprkos svemu ovome, Đurđa Adlešić nam i dalje nije protumačila što je točno željela reći kad je na pitanje hoće li u petak podržati Polančecovu smjenu odgovorila: "Institucije bi mogle biti brže od saborskih zastupnika".

Ministar pravosuđa Šimonović: Nitko nije iznad zakona

Poruku zbog koje bi se Polančec trebao zabrinuti poslao je danas i ministar pravosuđa Ivan Šimonović. "Nitko nije izvan zakona", rekao je Šimonović, ali dodao i da nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže pa treba pustiti pravosuđe da obavlja svoj posao bez pritiska politike i medija.

"Građani, ali i Europska komisija pozdravljaju svaku borbu protiv korupcije", rekao je Šimonović koji demantira nagađanja da je do uhićenja u Podravci došlo samo zbog zadnjeg izvješća Europske komisije i naglog interesa Europskog antikorupcijskog vijeća (OLAF) za poslovanje hrvatskih firmi. "Ovakve akcije se ne planiraju od danas do sutra. Da bi nekome mogla biti izrečena mjera pritvora od mjesec dana, potrebna je temeljita istraga", kaže Šimonović.

Šimonovićevo gostovanje na okruglom stolu o primjeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u Hrvatskoj obrtničkoj komori novinari su iskoristili da ga upitaju i možemo li očekivati uhićenja u Hrvatskim autocestama, o čijim je mutnim radnjama Index ovog tjedna obilato izvještavao. "Ne možemo sastavljati liste za odstrel, ali treba biti jasno da nitko nije iznad zakona", kaže Šimonović.

Pročitajte više