Čelnik turske oporbe optužuje Erdogana za 'lažiranje' uspjeha

Čelnik oporbene Republikanske narodne stranke (CHP) Denis Baykal optužio je turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana za, kako je rekao, "stvaranje lažne pobjedničke atmosfere" nakon sumita EU 17. prosinca, prenose u utorak turski mediji.

Po njegovu mišljenju, bruxellski susret na vrhu oslikao je Tursku kao "drugorazrednu članicu" EU.

Baykal je ustvrdio da je Erdogan nakon summita iznio "lažne činjenice" o turskoj "putnoj karti" do punopravnog članstva. Drži da je put do Bruxellesa još previše dug, ako ne i potpuno neizvjestan.

Čelnik turskih "republikanaca" smatra da su službenoj Ankari nametnuti teški i neprihvatljivi uvjeti do otpočinjanja pregovora s EU, koji bi trebali početi 3. listopada 2005. Baykal je rekao da se premijer Erdogan do tog datuma obvezao praktički priznati grčki Cipar, u čijoj vladi nema ni jednog turskog predstavnika.

No, u pomoć Erdoganu u utorak je priskočio nizozemski premijer Jan Peter Balkenede, predsjedajući EU, koji je navijestio početak novih mirovnih pregovora o ponovnom ujedinjenju po etničkim crtama podijeljene ciparske države.

Kako će se ti pregovori odvijati, još se pouzdano ne zna. To tim više, jer su ciparski Grci na referendumu, u proljeće ove godine, odbacili mirovni projekt koji su pripremile UN, odnosno osobno glavni tajnik svjetske organizacije Kofi Annan.

(Hina) xsk ybr

Pročitajte više