Centar za edukaciju sudaca nakon četiri godine u svom prostoru

CENTAR za stručno usavršavanje sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika pri Ministarstvu pravosuđa dobio je svoj prostor, četiri godine nakon osnivanja, čime su ostvarene tehničke pretpostavke za njegov rad.

Prilikom otvaranja poslovnog prostora ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović podsjetila je da Centar, osnovan 1999., nije u cijelosti ispunjavao svoju zadaću u obrazovanju sudaca jer za to nisu bila osigurana sredstva i prostor.

Zbog važnosti stalnog obrazovanja sudaca u sklopu reforme pravosuđa naglašena je uloga Centra, osiguran je prostor i gotovo 1,7 milijuna kuna za rad u ovoj godini, rekla je, naglasivši da "samo dobro obrazovan i stručan sudac može biti i neovisan".

Napomenula je da je iz CARDS programa Europske komisije osigurano i 1,5 milijuna eura za stalnu edukaciju pravosudnih dužnosnika, što će omogućiti da svi oni dobiju potrebnu stručnu literaturu.

"Znanje ne prestaje onim što smo naučili na fakultetu", rekao je predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić zadovoljan što su stvoreni uvjeti za rad Centra.

Uz nužnost stalnog obrazovanja sudaca, Crnić ne manje važnima smatra i studiranje na pravnim fakultetima koji bi trebali, osim dobre teorijske podloge, budućim pravosudnim dužnosnicima dati i više praktičnih znanja. Također smatra da bi trebalo unaprijediti i stručno osposobljavanje vježbenika.

Centar za stručno usavršavanje sudaca trebao bi u budućnosti, kako je najavila ministrica, prerasti u Sudačku akademiju.

Pročitajte više