Čestitka predsjednika Mesića provodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić uputio je danas čestitku povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti koji se slavi 5. kolovoza.

Čestitku predsjednika države prenosimo u cijelosti:

"Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Osobitu zahvalnost izražavam svima koji su za Hrvatsku položili svoje živote kao i onima koji su patili, borili se i žrtvovali za bolju budućnost svih nas. Pamtimo sve one koji više nisu s nama. Pamtimo rat u kojem su pali. Ali prije svega pamtimo zašto smo u taj rat ušli.

Ovo je trenutak, da se svi zajedno prisjetimo povijesnih dana borbe za slobodu domovine i njenu samostalnost, dana u kojima nas je pratila hrabrost i odlučnost za obranu hrvatske države.

Htjeli smo i morali smo obraniti Hrvatsku - ne bilo kakvu Hrvatsku, nego Hrvatsku slobodnih i ravnopravnih ljudi i građana, Hrvatsku prosperiteta i napretka.

Pred poviješću onom dalekom, ali i onom bliskom, ne smijemo zatvarati oči. Moramo imati snage priznati i ono što nije bilo dobro, moramo imati mudrosti i hrabrosti osuditi ono što je bilo zlo.

Danas se pred nama otvaraju drukčiji izazovi koji od svakog pojedinca zahtijevaju puni angažman na svim područjima života i rada, jer na taj ćemo način ispuniti našu obvezu prema sebi, ali i prema onima koji su u ostvarenju zajedničkog sna - stvaranju samostalne demokratske Hrvatske dali najviše što su imali - svoje živote.

Mi moramo izgraditi bolju Hrvatsku, Hrvatsku kao zemlju pravne i socijalne jednakosti, demokratsku zemlju koja će biti priznat i cijenjen partner u međunarodnim odnosima.

Dan je sjećanja!

Obećajmo svima onima koji su u stvaranju demokratske Hrvatske podnijeli žrtvu, njihovim obiteljima i sebi samima, da ćemo stvoriti Hrvatsku o kojoj smo zajedno sanjali, jer vjerujem da to možemo. Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić."

(Hina) pp so

Pročitajte više