Četiri člana Papinske švicarske garde zaražena koronom

Foto: EPA

ČETIRI člana vatikanske švicarske garde, elitnog i živopisno odjevenog korpusa koji štiti papu, testirana su pozitivno na covid-19, priopćio je Vatikan u ponedjeljak.

Rezultati su došli preko vikenda te su pridodani trojici drugih stanovnika malog grada-države, koji su proteklih tjedana testirani pozitivno, rečeno je u priopćenju.

Vjeruje se da su ova četiri člana prvi iz garde kojima je dijagnosticiran covid.

Gotovo svi pripadnici garde su samci koji žive u vojarni unutar vatikanskih zidina. Zapovjednici i oženjeni članovi žive u zasebnim apartmanima. Svi članovi imaju švicarsko državljanstvo. 

Vatikan je rekao da svi pozitivni članovi imaju blage simptome. Izolirani su te se traže preostale osobe koje su s njima bile u direktnom kontaktu. 

Prošli tjedan Vatikan je uveo preventivne mjere koje propisuju da svatko mora nositi masku, čak i na otvorenom, te prakticirati socijalnu distancu.

No neki su zapazili da papa Franjo ne nosi masku za vrijeme svojih općih audijencija te da ponekad dolazi u prilično blizak kontakt s posjetiteljima, koji nose maske.

Neki od njegovih najbližih pomoćnika također na audijencijama ne nose maske. 

Italija je u petak, prvi put nakon ožujka, zabilježila novih 5000 slučajeva oboljelih od covida-19 u jednom danu.

Očekuje se da će zemlja uvesti zabrane privatnih zabava i ograničiti broj gostiju na vjenčanjima i sprovodima, dok su nove mjere usmjerene prema suzbijanju porasta zaraženih.

Pročitajte više