Četiri eksplozije u Turskoj

U TURSKIM gradovima Istanbulu i Izmiru u petak kasno navečer ispred poslovnica lokalnih banaka odjeknule su četiri slabije bombaške eksplozije.

Od krhotina stakla lakše su ozlijeđene tri osobe, od kojih jedna u Istanbulu, a materijalna šteta je neznatna. Nitko nije preuzeo odogovornost za te napade.

Međutim, postoje mnogi znaci da je postojala veza između podmetača eksplozivnih naprava u Istanbulu i lučkom gradu Izmiru. Naime, sve četiri eksplozije, kako se saznaje, odjeknule su u razmaku od svega 30 minuta.

Turska policija je povela opsežnu istragu za počiniteljima i organizatorima istanbulskih i izmirskih eksplozija. Prema prvim saznanjima, trag bi mogao voditi do ekstremnih terorističkih skupina, pa čak i same al Qaide.

Znakovito je da je do eksplozija došlo samo deset dana prije summita NATO pakta koji će se 28. i 29. lipnja održati u Istanbulu. Na tom skupu će se okupiti američki predsjednik George Bush, britanski premijer Tony Blair, francuski šef države Jacques Chirac i mnogi drugi.

Otuda i opravdana bojazan da bi teroristi, unatoč golemih mjera sigurnosti, nezabilježenih u dosadašnjoj povijesti grada na Bosporu, mogli pokušati pronaći neke "pukotine" za svoje ubilačke akcije.

Terorističe ćelije u Turskoj, najvjerojatnije povezane sa zloglasnim Osamom bin Ladenom, izvele u prošle godine u 15 milijunskom Istanbulu četiri razorne bombaške operacije.

U napadima na dvije sinagoge, zgradu Britanskog generalnog konzulata i predstavništvo londonske banke HSCL, poginulo je šezdeset ljudi, a stotine su ranjene.

Pročitajte više