Četiri slučaja trgovanja ljudima u Hrvatskoj u posljednjih godinu i pol

U POSLJEDNJIH godinu i pol u Hrvatskoj je zabilježeno četiri slučaja trgovanja ljudima, doznaje se u Nacionalnom odboru za suzbijanje trgovine ljudima.

´U posljednjih godinu i pol od kada sustavno pratimo trafficking, odnosno trgovinu ljudima bilo je nekoliko slučajeva u kojima su žrtve te vrste kriminala bili hrvatski državljani ili su žrtve otkrivene na području Hrvatske´, kazala je Hini tajnica Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovine ljudima Ivana Werft.

Žrtve trgovanja ljudima bile su dvije Ukrajinke koje su pronađene u Karlovcu, tri ilegalna emigranta, te dvije djevojke iz Hrvatske koje su ´prodane´ u Austriju i Španjolsku, kazala je. Napomenula je da je organizator ´prodaje´ djevojke u Austriju hrvatski državljanin koji je uhićen i zatvoren u Sloveniji, te da Hrvatska čeka njegovo izručenje.

Dodala je da je prije tri godine otkriven i slučaj jedne Romkinje koja se od tada nalazi u sigurnom skloništu.

Uz još jednog člana Nacionalnog odbora, Ivana Werft će sudjelovati na trodnevnoj međunarodnoj konferenciji u Washingtonu o suzbijanju trgovine ljudima. Konferenciju, na kojoj se očekuje oko 250 predstavnika raznih udruga i institucija iz 120 zemalja, organizira od 23. do 26. veljače State Department.

Prema nekim procjenama godišnje u svijetu ima oko četiri milijuna žrtava trgovanja ljudima, a u lanjskoj studiji na kojoj su tri godine zajednički radili UNICEF, odjel Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNOHCHR) i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) navodi se kako službena statistika govori o 23 slučaja trgovine ljudima registriranim u Hrvatskoj u protekle tri godine.

Ivana Werft smatra da ta brojka ne pokazuje pravo stanje jer u hrvatskom zakonodavstvu trgovina ljudima nije navedena kao posebno kazneno djelo, odnosno tretira se kao oblik modernog ropstva, pa se i sankcionira odredbama Kaznenog zakona koji se odnose na uspostavu ropstva i prijevoz robova. Kazne za ta nedjela su od jedne do deset godina.

Po riječima Ivane Werft, to bi se uskoro trebalo promijeniti jer je u saborskoj proceduri izmjena Kaznenog zakona. Trgovanje ljudima biti će zasebno kazneno djelo, a kažnjavat će se i osobe koje znaju da koriste usluge žrtava trgovine ljudima, npr. mušterije prostitutki koje su žrtve traffickinga.

Pročitajte više