ČETRNAESTA MANIFESTACIJA "PASIONSKE BAŠTINE"

Tradicionalna manifestacija Pasionska baština, koje su sadržaji inspirirani Kristovom mukom, smrću i uskrsnućem, otvara se 28. ožujka, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Muzeju Mimara.

Manifestacija započinje svečanim otvorenjem u Hrvatskom glazbenom zavodu s glazbeno-scenskim programom "Tondalova vizija" u kojoj su sakupljeni dalmatinski i istarski kantorski korizmeni napjevi u srednjem vijeku. Taj glazbeno-scenski program izvest će ansambl "Dialogos" iz Pariza pod glazbenim vodstvom muzikologinje Katarine Livljanić koja je obavila adaptaciju glazbe i teksta za izvođenje, a režirala ga je Sanda Hržić.

Priređivači Pasionske baštine najavili su i izložbu hrvatskog tradicijskog odijevanja "Od Korizme do Uskrsa" u galeriji Zvonimir, u odabiru i postavu Josipa Forijana, našeg najvećeg poznavatelja tradicijske odjeće.

U tradicionalnoj suradnji Muzeja Mimara i Pasionske baštine otvara se izložba kipara Mile Blaževića "Križ je krvava rana između noći i dana" autora Darka Glavana.

U nizu programa do 7. travnja Pasionska baština obiluje i koncertima pasionskih napjeva, kako pučkih, tako i onih profesionalnih glazbenika. Vokalni ansambl Milka Trnina iz Ivanić Grada izvest će Pergolesijevu "Sabat mater" uz pratnju Hrvatskog baroknog ansambla sa solisticama Ivanom Kladarin i Martinom Gojčetom, pod dirigentskim vodstvom Saše Britvića.

Pasionska baština priprema i zbirku "Lirika Velikog petka", izbor iz suvremenog hrvatskog pjesništva, koja će biti predstavljena u Društvu hrvatskih književnika 7. travnja.

Uz predstavljanje lirike dodijelit će se i nagrade književnog natječaja Pasionska baština 2004.

U Pasionskoj baštini sudjelovat će i ansambl Lado s korizmenim napjevima hrvatskih krajeva.

Pasionska baština održava se pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba.

Ovogodišnju manifestaciju novinarima su predstavili predsjednik Udruge Pasionske baštine Jozo Čikeš, muzikolog Nikola Bašić, etnolog Josip Forijan i likovni kritičar Darko Glavan.

(Hina) xatod ymc

Pročitajte više