Četvero Hrvata iz Armenije stiglo u Rim

U GLAVNOM gradu Gruzije, Tbilisiju, nalazilo se četvero hrvatskih državljana koji su na putu iz Armenije u Hrvatsku. Sinoć su stigli u Armeniju odakle su zrakoplovom talijanske vojske prebačeni u Rim.

Lukrecija Kireta, Drago Mezga, Oliver Andrelin i Stjepan Bukovčak bili su u Tbilisiju u sklopu Europske komisije na studijskom putovanju i trebali su tamo ostati do 19. kolovoza, međutim zbog situacije u regiji, Ministarstvo ih je odlučilo povući. Evakuacija Hrvata organizirana je preko hrvatskog veleposlanstva u Ateni koje je zaduženo i za područje Gruzije i Armenije.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, putem hrvatskog veleposlanstva u Italiji, stupilo je s njima u kontakt te o svemu izvijestilo njihove obitelji.

Za Andrelina, Bukovčaka i Mezgu, koji su za rad u Gruziji bili angažirani od strane jedne talijanske tvrtke, po dolasku u Rim od strane poslodavca organiziran je odlazak prema talijanskom Trevisu gdje će biti raspoređeni na nove poslovne zadatke, dok će za Lukreciju Kireta biti organiziran prijevoz sukladno njenom zahtjevu.

Četvero Hrvata stiglo je u večernjim satima na granicu s Armenijom, a tijekom noći su stigli u glavni armenski grad Erevan odakle su transportirani u Italiju. Hrvati su, zahvaljujući susretljivosti armenskih vlasti, dobili vize za Armeniju.

> Ruska ratna mornarica potopila gruzijski raketni čamac

Ponovno optužbe o međusobnom granatiranju

Tijekom večeri su obje strane, usprkos početku pregovora o primirju i tvrdnji o gruzijskom povlačenju iz Južne Osetiju, jedna drugu optužile za gađanje civilnih ciljeva.

Ruske vlasti tako tvrde da se Chinvali i večeras našao pod udarom gruzijskog topništva. Lokalne vlasti, pak, tvrde da je u blizini tog grada uhvaćeno oko 19 pripadnika gruzijskih specijalnih postrojbi. To, navodno, izaziva velike poteškoće lokalnim vlastima, jer se zarobljenici moraju posebno čuvati, s obzirom da postoji ozbiljna opasnost da bi ih lokalno stanovništvo moglo linčovati.

Gruzijske vlasti, pak, navode kako je Gori - grad koji se nalazi u središtu Gruzije i koji je bio glavna baza za napad na Južnu Osetiju - večeras izložen ruskim topničkim napadima.

Počeli pregovori Rusije i Gruzije

Zamjenik ministra vanjskih poslova Njemačke je izjavio kako su šefovi diplomacija Rusije i Gruzije otpočeli pregovore, kojima je cilj uspostaviti prekid neprijateljstava između dviju država koje traju već treći dan.

Pregovore je prije manje od sata posredno potvrdio i Vitalij Čurkin, veleposlanik Rusije u UN, prilikom rasprave Vijeća sigurnosti na temu situacije u Gruziji. On je izjavio kako su ruski i gruzijski ministar vanjskih poslova tijekom dana razgovarali preko telefona.

Ponovno napadnut aerodrom u Tbilisiju

Unatoč pregovorima, stigla je vijest kako su tijekom popodneva ruski borbeni zrakoplovi napali međunarodni aerodrom u Tbilisiju.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, koji je nedugo nakon toga davao intervju CNN-u, spomenuo je kako su pogođene stambene četvrti gruzijskog glavnog grada, te da ima žrtava.

Ruski mediji, pozivajući se na službene gruzijske izvore, tvrde kako u stvari napadnut aerodrom nego "Tbilaviastroj", tvornica zrakoplova u kojoj Gruzija, između ostalog, uz kooperaciju s Izraelom, proizvodi vlastitu inačicu jurišnog zrakoplova "Suhoj Su-25". Isti je pogon bio napadnut i tijekom jučerašnjeg dana.

Poginula dva ruska, a ranjeni američki i turski novinari

U borbama u Južnoj Osetiji su smrtno stradala dva ruska novinara, priopćili su danas ruski mediji.

Riječ je o Aleksandru Klimčuku i Grigoru Čihladzeu. Oni su za agenciju ITAR-TASS izvještavali s gruzijske strane granice, odnosno u Južnu Osetiju došli prateći gruzijske trupe prilikom njihovog napada.

Također je javljeno da su ranjena dva turska televizijska reportera. U Chinvaliju je, pak, ranjen dopisnik američkog lista Messenger i njegov prevoditelj.

U gruzijskim redovima se "borili crnci"?

Među brojnim informacijama i dezinformacijama kojima zaraćene strane zasipaju svjetske medije posljednja tri dana najbizarnijom se može smatrati tvrdnja južnoosetijskog predsjednika Eduarda Kokoitija kako su se u redovima gruzijske vojske koja je napala Chinvali nalazili i "strani plaćenici".

Te tvrdnje Kokoiti temelji na truplima gruzijskih vojnika koja su pronađena kraj ruševina osnovne škole br. 12 u glavnom gradu Južne Osetije. Kod njih su pronađene osobne isprave koje ukazuju da je riječ o državljanima Ukrajine i bivših baltičkih republika SSSR-a. Kokoiti tvrdi i da se među njima nalaze nekoliko osoba "tamne boje kože".

Kokoitijeve tvrdnje je nešto kasnije potvrdio i Dmitrij Medojev, izaslanik ruskog predsjednika u Južnoj Osetiji, ali i dodao da "je moguće da su u pitanju Amerikanci, ali da će se o tome više znati sutradan". Medojev je također prenio glasine da su neke od gruzijskih tenkova vozili Ukrajinci.

D.A./H.A.
Foto: AFP

Pročitajte više