Cheney "preuzeo punu odgovornost" za lovačku nesreću

AMERIČKI potpredsjednik Dick Cheney je prekinuo višednevnu medijsku šutnju povodom incidenta u kojem je prilikom lova slučajno ustrijelio svog prijatelja, 78-godišnjeg odvjetnika i republikanskog aktivista Harryja Whittingtona.

U intervjuu za Fox News Cheney je cijeli događaj opisao kao "najgori dan u njegovom životu" i izjavio kako da za ranjavanje svog prijatelja "preuzima punu odgovornost".

No, u intervjuu je također branio odluku da medije odmah ne izvijesti o cijelom događaju, koji se dogodio u subotu, a o kojem je javnost doznala tek dan kasnije. Cheney tvrdi da se o svemu konzultirao s Katharine Armstrong, vlasnicom ranča gdje se održavao lov.

Ona je, kao bivša čelnica teksaške službe za parkove i divljač, "bila najbolje kvalificirana da medijima objasni o čemu je riječ", te je najbolje poznavala lokalne medije preko kojih će se vijest proširiti po svijetu.

"Možete govoriti o svim mogućim okolnostima pod kojima je došlo do ranjavanja. Ali to je onda sve. I nije to bila Harrijeva krivnja. Nikog drugog ne možete kriviti. Jer na kraju krajeva ja sam onaj koji je povukao obarač i upucao svog prijatelja", rekao je Cheney.

Što se Whittingtona tiče, on se prema navodima liječnika dobro oporavlja, usprkos "blagog srčanog udara" izazvanog posljedicama ranjavanja.

Iako se još nalazi na odjelu intenzivne njege, srijedu popodne po lokalnom vremenu je provodio sjedeći u svojoj bolničkoj sobi te pregledavajući pravne spise.

Teksaške vlasti su, inače, ranjavanje okarakterizirali kao nesretni slučaj i najavile da protiv američkog potpredsjednika zasad neće biti pokrenut nikakav postupak.

Cheney je jedan od najmoćnijih potpredsjednika u američkoj povijesti i predsjednik Bush mu je osigurao značajnu autonomiju u radu.

On ima značajan utjecaj na odluke Bijele kuće dok je istodobno u proteklih pet godina uspijevao izbjeći kontroli javnosti. Bio je jedan od glavnih zagovornika rata u Iraku privlačeći na sebe kritike političkih protivnika.

Nakon što je Whittington u utorak pretrpio lakši srčani udar kada mu se sačma približila srcu cijeli slučaj je poprimio potencijalno ozbiljnije razmjere.

Index.hr/Hina

Pročitajte više