Chirac i Ciampi čestitali Mesiću Dan državnosti

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić primio je, u povodu Dana državnosti, čestitke francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca i talijanskog predsjednika Carla Azeglia Ciampia, priopćio je u četvrtak Ured Predsjednika RH.

Francuski predsjednik Chirac istaknuo je kako "dvanaest godina nakon stjecanja nezavisnosti, Hrvatska izgleda više nego ikada sigurna u svoju budućnost i svoje prednosti", kaže se u priopćenju. Predsjednik Chirac je ponovio kako "Francuska smatra opravdanom" hrvatsku kandidaturu za pristupanje Europskoj uniji te da će Francuska "davati prijateljsku podršku naporima koje će Hrvatska uložiti kako bi zauzela mjesto koje joj po prirodi stvari pripada u napokon ujedinjenoj europskoj obitelji".

Francuski je predsjednik u svojoj poruci također naglasio kako bilateralni odnosi između dvije zemlje pokazuju zamjetan napredak, te da predsjednikova dva posjeta Parizu u posljednjih nekoliko mjeseci i novi potpisani ugovori, najbolje pokazuju uzajamnu volju za unapređivanjem suradnje, kaže se u priopćenju.

U svojoj čestitki, talijanski predsjednik Ciampi naglasio je kako "Italija podržava Hrvatsku u približavanju Europskoj uniji i Atlantskom savezu" te da je napredak koji je učinjen u procesu udruživanja i stabilizacije - ohrabrujući. Talijanski je predsjednik, među ostalim, naglasio i kako prijateljstvo između dviju zemalja ima i dodatni poticaj u talijanskoj autohtonoj zajednici u Istri, Kvarneru i Dalmaciji. Na kraju svoje čestitke, Carlo Azeglio Ciampi je podsjetio i na nedavni susret s predsjednikom Mesićem u Salzburgu, te na svoj službeni posjet Republici Hrvatskoj, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više