CHIRAC I JUNCKER O PAKTU O STABILNOSTI, PRORAČUNU EU-A I TURSKOJ

Francuski predsjednik Jacques Chirac razgovarao je u ponedjeljak ujutro s luksemburškim premijerom JeanCaludeom Junckerom o reformi pakta o stabilnosti i o utvrđivanju proračuna Europske unije za 20072013., priopćila je Elizejska palača.

Chirac je jedan sat razgovarao s Junckerom čija će zemlja od 1. siječnja predsjedati EU-om. Luksemburški premijer, koji je i ministar financija, predvodit će euroskupinu, što znači da će tijekom dvogodišnjeg mandata zastupati eurozonu.

"Razgovor se uglavnom ticao pakta o stabilnosti i njegove reforme, procjene stategije iz Lisabona (skup mjera utvrđenih 2000. za gospodarski rast i razvoj Europe) i priprema za pregovore o sljedećem financijskom razdoblju", kazao je službeni predstavnik Elizeja Jerome Bonnafont.

Za razliku od Francuske, Jean-Claude Juncker se usprotivio smanjenju "europskog računa" u budućem proračunu EU-a za 2007-2013., ali je zato, kao i Pariz, sklon reformi pakta o stabilnosti radi njegove bolje prilagodbe gospodarskoj konjunkturi.

Razgovarali su i o ustavnom ugovoru EU-a i o početku pristupnih pregovora s Turskom.

Juncker je nedavno izrazio želju da pregovori s Turskom započnu tijekom luksemburškog predsjedanja EU-om, u prvom polugodištu 2005. O tomu će odlučiti šefovi država i vlada na summitu sredinom prosinca u Bruxellesu.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više