Chirac nije promijenio stajalište o Turskoj, čeka se izvješće EK

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac i dalje čeka izvješće Europske komisije o napretku Turske u približavanju Europskoj uniji, o kojem će ovisiti odluka EU-a o otvaranju pristupnih pregovora s Ankarom, i njegovo stajalište o Turskoj nije se promijenilo, rekla je u petak Chiracova glasnogovornica.

Vladajući francuski konzervativci odlučili su, naime, ovoga tjedna usprotiviti se ulasku Turske u EU u sklopu kampanje za lipanjske izbore za Europski parlament. Umjesto pristupnih pregovora Turskoj predlažu povlašteno partnerstvo, kao i oporbeni konzervativci u Njemačkoj.

Analitičari su odluku protumačili kao najavu da će i Chirac promijeniti svoje službeno stajališta prema kojem za procjenu turskog napretka treba pričekati izvješće Europske komisije.

Glasnogovornica Elizejske palače rekla je da se Chiracovo stajalište nije promijenilo od onog izrečenog u Bruxellesu 26. ožujka, kada je francuski predsjednik kazao da će EU odluku o Turskoj donijeti u prosincu nakon objave izvješća EK.

"Turska je postigla znatan napredak u demokraciji, ljudskim pravima i tržišnom gospodarstvu", rekao je tada Chirac. "Pitanje je, međutim, jesu li ti napori doista postali sastavnim dijelom svakodnevnog života ili će to tek postati... Stoga, naravno, ne mogu prejudicirati sadržaj ili zaključke izvješća Europske komisije", rekao je.

(Hina) xzt ysb

Pročitajte više