Christian Aid sumnjiči koalicijske vlasti u Iraku za nestanak novca

VODEĆA britanska humanitarna agencija optužila je u četvrtak američke i britanske upravitelje Irakom za nestanak najmanje četiri milijarde američkih dolara od prihoda od prodaje nafte i drugog novca koji bi trebao biti namijenjen za obnovu Iraka.

Uoči početka međunarodne donatorske konferencije u Madridu, organizacija Christian Aid objavila je da Koalicijska privremena vlast (CPA) pod vodstvom Amerikanaca nije javnosti predočila kretanje novca od svrgavanja Sadama Huseina s vlasti u travnju ove godine.

Glasnogovornica CPA-a u Bagdadu odgovorila je samo da su koalicijske vlasti predane punoj transparentnosti u upravljanju iračkim fondovima i poštuju UN-ovu rezoluciju koja im to nalaže.

Ipak, podaci dostupni javnosti malobrojni su.

Christian Aid tvrdi da su iznesene brojke konzervativna procjena prihoda od nafte koje je od rata prikupila CPA, predratnih prihoda od nafte s UN-ova računa "nafta-za-hranu" i zaplijenjene imovine Sadamove vlade.

Od više od pet milijardi američkih dolara, u "financijskoj crnoj rupi" nestalo je četiri milijarde, otkriva Christian Aid.

Organizacija smatra da će nepoznat trag novca izazvati sumnje da je novac završio kod američkih tvrtki koje su dobile ugovore za obnovu Iraka.

Ujedinjeni narodi objavili su u srijedu da je nakon višemjesečnih pregovora napokon osnovan Međunarodni odbor za monitoring (IAMB) koji će biti ovlašten za nadzor izvoza iračke nafte, plina i njihovih proizvoda i reviziju računa u Iračkoj središnjoj banci na koji će biti polagani tako stečeni prihodi, kao i reviziju poslovanja američkog Fonda za razvoj Iraka i svih njegovih isplata.

Pročitajte više