Ciampiju još jedan mandat?

AKTUALNOM talijanskom predsjedniku Carlu Azegliju Ciampiju (85) mogao povjeriti još jedan sedmogodišnji mandat na čelu države, piše u četvrtak Corriere della Sera prenoseći razmišljanja kako unutar lijevog, tako i unutar desnog centra talijanske političke scene.

Ciampiju sadašnji sedmogodišnji mandat istječe u svibnju 2006. godine, ali se već sada počelo raspravljati o mogućem novom stanaru u rimskom Quirinalu, predsjedničkoj palači, jer se u isto vrijeme slijedeće godine se trebaju održati i redovni parlamentarni izbori.

Čelnik Demokratske ljevice, Piero Fassino, iznio je problem "institucionalne gužve" koja će nastati slijedeće godine istodobnim parlamentarnim izborima i istekom mandata šefu države.

Parlament bira predsjednika republike (Ciampi je 13. svibnja 1999. u prvom parlamentarnom glasovanju izabran kao deseti predsjednik Italije), a pošto i sadašnjem sazivu mandat završava 29. svibnja 2006. moglo bi doći do institucionalnih problema.

Zbog toga se razmišlja da bi, eventualno, sadašnji parlamentarni saziv mogao dati novi mandat Ciampiju, koji bi zatim raspustio parlament i sazvao nove izbore, te poslije njih dao mandat novom premijeru.

Corriere della Sera piše da bi Unija, kako se naziva lijeva koalicija kojoj je na čelu Romano Prodi, mogla dati ponovnu potporu Ciampiju, te kako je i predstavnik desnog centra, Sandro Bondi, kazao bi premijer Berlusconi mogao biti suglasan s tim izborom.

Još nijedan talijanski predsjednik nije biran u dva mandata na položaj šefa države.

Pročitajte više