Cijene nafte pale ispod 40 dolara, trgovce zabrinuo pad američkog tržišta dionica

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

CIJENE nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 40 dolara pod utjecajem snažnog pada američkog tržišta dionica i neočekivano snažnog rasta američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,87 dolara. S druge strane Atlantika barelom se trgovalo po 17 centi nižoj cijeni, od 37,13 dolara.

Raspoloženje na naftnim tržištima obilježio je jučerašnji pad tri glavna američka burzovna indeksa pod utjecajem ekonomskih pokazatelja koji nagovješćuju dugotrajan i težak oporavak od pandemije koronavirusa.

"Smjer i dalje diktiraju financijska tržišta, a to vrijedi i za tržište nafte. Ponovni pad američkih burzi povukao je za sobom i cijene nafte", rekao je analitičar Commerzbanke Eugen Weinberg.

Silaznu putanju cijena podržavaju i pojačane rezervacije tankera za skladištenje sirove nafte i dizela

Uteg cijenama bio je i neočekivani rast zaliha u SAD-u u prošlom tjednu, za dva milijuna barela, budući da rafinerije sporo obnavljaju preradu nakon oluje u Meksičkom zaljevu i široj regiji.

Silaznu putanju cijena podržavaju i pojačane rezervacije tankera za skladištenje sirove nafte i dizela, s obzirom na slabljenje gospodarskog oporavka u uvjetima kontinuiranog rasta broja zaraženih koronavirusom.

O rastu zaliha vjerojatno će se razgovarati i na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte i njezinih saveznika 17. rujna, iako analitičari procjenjuju da će naglasak biti na striktnom poštivanju postojećeg sporazuma o smanjenju opskrbe, a ne na dubljim rezovima.

OPEC+ ograničava opskrbu kako bi se zalihe smanjile i do kraja godine trebao bi smanjivati za 7,7 milijuna barela dnevno.

Raspoloženje na naftnim tržištima prigušio je i američki Senat

Raspoloženje na naftnim tržištima prigušio je i američki Senat, budući da nije odobrio republikanski prijedlog zakona kojim bi se osiguralo oko 300 milijardi dolara novih poticaja u koronakrizi.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 39,83 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pročitajte više