Ćiro: Bio sam Tuđmanov ministar nogometa

U NEDJELJNOM izdanju "Jutarnjeg lista" Miroslav Ćiro Blažević otkriva da je on bio "ministar nogometa" Franje Tuđmana te da mu se bivši hrvatski predsjednik nije miješao u posao, ali da je imao svoje ljubimce. Posebno je obožavao Ladića.

Ćiro se prisjeća kako je, nakon što je reprezentacija izgubila utakmicu protiv Francuske i ispala iz finala Svjetskog prvenstva, divljao i svašta vikao u svlačionici. "Nisam ni vidio da stoji iza mene. U jednom času me prekinuo: "Ušutite shizofrenik jedan!". Tada sam, kaže Ćiro, odmah nazvao kćer i tražio da vidi u rječniku što znači shizofrenik i shvatio da je to nešto vrlo loše.

Za razliku od Tuđmana, ministar obrane Ćiru nije volio. "Jednom kad sam rekao da me njegov sin jedini voli, Šušak mi je odgovorio da me on (sin) jedini nije provalio, kaže Ćiro. Dodaje kako je Šušak češljao njegove račune.

"Tako mlad, a tako pokvaren"

 Zlatko Canjuga je kod Tuđmana imao posebni status, kaže Ćiro. Tuđman ga je tolerirao unatoč glupostima koje je napravio. Čak ni najbliži predsjednikovi suradnici Suad Rizvanbegović i Velimir Šimunić nisu mogli srušiti Canjugu.

"Iznerviran njegovim potezima, jednom sam mu rekao "Tako mlad, a tako pokvaren". Shvatio je to kao kompliment, kaže Ćiro.

Bivši nogometni izbornik kaže da je prvi hrvatski predsjednik bezgranično vjerovao svojim ministrima, iako su neki od njih fušerski obavljali svoj posao. Dodaje da Tuđman nije imao nikakve koristi od svoje pozicije, makar su, zbog pogrešnih ljudi koji su ga okruživali, svi pisali da je zgrnuo milijarde.

Poznato je da je Tuđman tenis igrao s našim najboljim tenisačima, i da nije volio gubiti. Po Ćirinim riječima, Iva Majoli Tuđmanu nije željela popuštati. Jednom se jedva izbjegao skandal. Majoli je zaprijetila da će zbog suđenja napustiti meč.

 Šimunić, jedan od najvjernih Tuđmanovih prijatelja, ništa nije tražio zauzvrat. Čak nije postao ni ravnatelj Petrove bolnice, zaključuje Ćiro.

Pročitajte više