Civili i dalje bježe iz afganistanskog Kunduza

Foto: Hina

CIVILI i dalje bježe iz Kunduza, dok se širi humanitarna kriza sedmog dana talibanske ofenzive na afganistanski grad, koji je već u rujnu 2015. pao u njihove ruke.

Prema posljednjim procjenama koje je objavio ured za humanitarne poslove UN-a (OCHA) "oko 24.000 raseljenih iz Kunduza stiglo je u gradove susjednih pokrajina. "Ti podaci bi se mogli promijeniti jer stižu nove obitelji", precizira OCHA koja je u četvrtak upozorila da u gradu vlada nestašica vode, struje i namirnica.

Islamistički pobunjenici su napali Kunduz 3. listopada prije zore i suprotno tvrdnjama vlasti koje su iste večeri tvrdile da su preuzele kontrolu, u gradu i okolici traju sukobi bez obzira na intervencije specijalnih snaga.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani drži da je cilj te posljednje ofenzive ometanje konferencije donatora u Bruxellesu koja je počela u utorak.

"Pojačanja su poslana u Kunduz, neprijatelj će biti kažnjen. Svi neprijatelji na svim frontama su poraženi ili će to biti uskoro", ustvrdio je Ghani u nedjelju.

Zamjenik glasnogovornika ministarstva obrane je povrdio izjave civila koji bježe da talibani ulaze u kuće i koriste civile kao ljudske štitove, što komplicira obranu.

Jedna zastupnica iz Kunduza je osudila vladu što nije spriječila talibane u zauzimanju grada. Dodala je da tisuće ljudi bježe iz tog grada, bez imalo pomoći od vlasti. Za sada jedini dostupni podatak stiže iz regionalne bolnice Kunduza o trojici poginulih i 300 ranjenih civila koji su u njihovoj ustanovi, ali stanovnici strahuju da su žrtve puno teže.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u priopćenju navelo da je tijekom posljednja 24 sata ubijeno 9 talibanskih zapovjednika i ranjeno tridesetak pobunjenika.

Pročitajte više