cjelovita statua carice livije sprema se za izložbu u oxfordskom asmoleanu

Izložba antičkih kipova iz Narone u dolini Neretve, pripremljena za čuveni oxfordski Asmolean muzej, predstavljena je večeras sponzorima u Zagrebu.L

Hrvatsko-britanska poslovna mreža okupila je potencijalne sponzore i izložila im kulturni i poslovni značaj izložbe koja, po ocjenama arheologa, predstavlja svjetski kulturni raritet.

Izložba prikazuje devet kipova s nalazišta u Naroni iz 1. stoljeća naše ere, koji uključuju i skulpturu carice Livije, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu dr. Emilio Marin. Točan datum izložbe nije utvrđen, ali će biti krajem proljeća ili početkom ljeta.

Supredsjendica Mreže Darija Sinjeri izjavila je da bi troškovi izložbe mogli iznositi oko 900 tisuća kuna, koje bi, uz Ministarstvo kulture, trebali pokriti sponzori čijim je večerašnjim odzivom organizatorica zadovoljna. Predstavljanju je bio nazočan i veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj Nicholas Jarrold.

Glava Livijine skulpture nalazi se u spomenutom oxfordskom muzeju od 1941., a pripala mu je nakon smrti arheologa Arthura Evansa, koji ju je u Veliku Britaniju odnio 1878.

Nedavno je dr. Marin u Opuzenu pronašao statuu koja odgovara caričinu mramornom portretu, na što je oxfordski muzej odlučio na nedoređeno vrijeme Hrvatskoj posuditi svoj izložak kako bi se ta rijetka umjetnina spojila.

Smatramo da je ova vrhunska izložba najbolja promocija Hrvatske u svijetu i drago nam je da će svjetska javnost vidjeti što Hrvatska ima te da naša Mreža može u tome pomoći, kazala je Sinjeri.

Ostaci antičkog grada Narone nalaze se u selu Vidu oko četiri kilometra zapadno od Metkovića. Narona je bila trgovačko središte, a kasnije i biskupsko sjedište. Propala je u ranom 7. stoljeću.

Pročitajte više