ČLANICE UN-A TRAŽE REZOLUCIJU O IRAKU S VIŠE POJEDINOSTI

Revidirani američkobritanski nacrt rezolucije daje Iraku znatne ovlasti na području sigurnosti i gospodarstva, ali diplomati u Vijeću sigurnosti traže više detalja vezanih uz suverenost i novu iračku vladu.

SAD i Velika Britanija su u utorak predočile drugi nacrt rezolucije o Iraku kojim bi se prijelaznoj iračkoj vladi, koja vlast preuzima 30. lipnja, predala kontrola nad policijom, pograničnim ophodnjama i drugim snagama sigurnosti, te ograničio boravak multinacionalnih snaga predvođenim SAD-om.

U nacrtu se ne navodi datum kraja mandata tih snaga, ali se jasno daje do znanja da će mandatu doći kraj nakon što Irak donese novi ustav i izabere vladu, što bi se moglo dogoditii krajem 2005. ili početkom 2006.

Alžirski veleposlanik u UN-u Abdallah Baali tvrdi da je "potrebno više vremena za podrobnu analizu kako se ne bi potkrale pogreške". On smatra da se u rezoluciji mora jasno reći da iračke postrojbe mogu odbiti zapovjed američkog zapovjedništva, a slično smatraju i predstavnici Kine i Francuske. Američka strana, međutim, ističe da je to nešto o čemu neće dozvoliti cjenkanje.

Za sada nije određen datum glasovanja o nacrtu rezolucije, i vjerojatno se neće održati prije proslava Dana"D.

(Hina) xvk ysv

Pročitajte više