Članovi foruma hrvatske sloge na izbore će kao nezavisni kandidati na listama

AKADEMIK Davorin Rudlof, predsjednik Foruma hrvatske sloge, udruge za dijalog toleranciju i zajedništvo, najavio je danas da će udruga sudjelovati na predstojećim parlamentarnim izborima na način da će se njezini članovi kao nezavisni kandidati nalaziti na listama stranaka političkog centra.

Iako smo prilikom osnutka Udruge rekli da ne želimo sudjelovati na izborima promijenili smo mišljenje zbog sporih pomaka na bolje u cijeloj zemlji, istaknuo je Rudof na današnjoj konferenciji za novinare. Ocijenio je da nam je politička i intelektualna elita obamrla, građani ravnodušni i bezvoljni, a vlast neučinkovita i dodao da FHS želi potaknuti stvaranje nove intelektualne elite u strankama.

Po njegovim riječima stranke s kojima će FHS surađivati na predstojećim izborima su stranke političkog centra poput HSS-a, HSLS-a i DC-a. Zasad je samo DC ponudio konkretnu predizbornu suradnju, a sa HSS-om i HSLS-om tek predstoje službeni razgovori, izjavio je.

Hrvatska se nalazi na raskrižju - hoćemo li ući u Europsku uniju ili u prostor "Zapadnog Balkana" i zato nam je sloga na nacionalnoj razini nužna, rekao je Zdravko Tomac. Istaknuo je da se FHS zalaže za jačanje političkog centra kao odgovor na bipolarizaciju hrvatske političke scene na dva suprotstavljena bloka. Ne želimo surađivati sa strankama koje se zalažu za izolaciju Hrvatske i koje ne razlikuju nacionalističko i nacionalno kao ni s strankama poput LS-a ili HNS-a, koje se zalažu za anacionalnu državu, naglasio je Tomac.

Glavni tajnik FHS Josip Juras uputio je sućut obitelji danas preminulog generala Janka Bobetka. General Bobetko dao je neprocjenjiv doprinos pobjedi u Domovinskom ratu, rekao je Juras.

Naveo je da FHS priznaje Haaški sud, koji je protiv Bobetka i drugih hrvatskih generala podignuo optužnicu, zato jer je Hrvatska članica UN-a, ali da ne priznaje njegovu političku dimenziju niti da se u Haagu sudi po zapovjednoj odgovornosti.

Pročitajte više