Claudio Abbado i Ken Loach dobitnici japanske nagrade za 2003.

Talijani Claudio Abbado (za glazbu) i Mario Merz (kiparstvo), Britanci Ken Loach (film) i Bridget Riley (slikarstvo) te Nizozemac Rem Koolhaas (arhitektura), dobitnici su Praemium Imperiale za 2003., priopćila je u srijedu Japanska umjetnička udruga.

Nagrada, koja se smatra jednom od najuglednijih umjetničkih nagrada u svijetu, bit će uručena u Tokiju 23. listopada. Svaki će laureat dobiti iznos od 15 milijuna jena (oko 130.000 eura).

Talijanski maestro Claudio Abbado, koji je prošlog tjedna proslavio 70. rođendan, ravnao je najpoznatijim svjetskim orkestrima, među kojima orkestrom Scale u Milanu, njegovu rodnom gradu, Londonskim simfonijskim orkestrom i Berlinskom filharmonijom, koju je napustio 2002. nakon što je njome ravnao dvanaest godina.

Engleski redatelj Ken Loach, rođen 1936., većinom je snimao filmove o društvenoj stvarnosti poput "Cathy, vrati se kući" (1966.) posvećen beskućnicima i "Raining Stones" o nezaposlenima. Godine 1990. njegov film "Hidden Agenda", koji govori o političkom nasilju u Irskoj, dobio je nagradu žirija u Cannesu. U filmu "Zemlja i sloboda" (1993.) bavio se građanskim ratom u Španjolskoj, a u "Carlinoj pjesmi" (1996.) građanskim ratom u Nikaragvi.

U petnaest godina koliko postoji, Praemium Imperiale dobili su ugledni umjetnici poput Davida Hockneyja, Willema de Kooninga, Balthusa, Pierrea Soulagesa, Niki de Saint-Phalle, Pierrea Bouleza, Leonarda Bernsteina, Mstislava Rostropoviča, Ravija Shankara, Akire Kurosawe, Mauricea Bejarta i Arthura Millera.

Međunarodni savjetnici Japanske umjetničke udruge bivši su predsjednici država i vlada poput Raymonda Barrea, Edwarda Healtha, Yasuhira Nakasonea i Richarda von Weizsaeckera, ili pak poduzetnici kao što je Umberto Agnelli. Jacques Chirac i Helmut Schmidt su počasni savjetnici.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više