ČOLAK O PODIZANJU NOVE OPTUŽNICE PROTIV JELAVIĆA

Podizanje optužnice za slučaj Hrvatske samouprave protiv bivšeg hrvatskog lidera u BiH Ante Jelavića te još šest dužnosnika, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Bariša Čolak ocijenio je u subotu neprihvatljivim procesuiranjem političkih inicijativa za jednakopravnost Hrvata u BiH u vremenu kada i međunarodna zajednica zagovara veliku ustavnu rekonstrukciju u zemlji. L

"Ove 2004, kada se ne smatra herezom voditi javne rasprave o tome (preustroju BiH) a Visoki predstavnik zagovara rekonstrukciju države, držim da nema nikakva smisla voditi ovakve procese ukoliko oni nemaju drukčiju pozadinu. Najavljuju se nove ustavne promjene što može biti određena poruka", rekao je Čolak u izjavi koju prenosi Radio Herceg-Bosne iz Mostara.

Predsjednik HDZ-a istaknuo je da su zahtjevi Hrvatskog narodnog Sabora imali puno opravdanje s obzirom na, kako je rekao, poteze 'nedemokratski izabrane Alijanse' i kasnijih ustavnih promjena koje su Hrvate dovele u podređen ustavno-pravni položaj.

Sud Bosne i Hercegovine sada je na potezu nakon što je voditelj posebnoga odjela Tužiteljstva BiH za organizirani i gospodarski kriminal te korupciju John McNair zatražio potvrdu optužnice preuzete sa Županijskog suda u Sarajevu koji je nakon uspostave Hrvatske samouprave u BiH na sjednici Hrvatskog narodnog Sabora 3. ožujka 2001. godine u Mostaru pokrenuo postupak. Jelavića i ostale se tereti za podrivanje obrambene i vojne moći zbog raspuštanja postrojba Hrvatskoga vijeća obrane te narušavanja ustavnog poretka.

Odvjetnici optuženih tvrde kako Tužiteljstvo BiH ne može voditi postupak o Hrvatskoj samoupravi budući je Ustavni sud BiH još 2002. godine zabranio postupanje po tome predmetu do donošenja konačne odluke. Optužnica za 'Samoupravu' podignuta je samo desetak dana prije početka suđenja Anti Jelaviću, Miroslavu Prci, Miroslavu Rupčiću, Ivicu Karloviću i fra Ivanu Ševi u slučaju Hercegovačke banke zakazanom za 23. rujna.

(Hina) xzkre ysd

Pročitajte više