Ćović i Ljubić i formalno osnivaju treći entitet: "Podržavaju nas Josipović i Kosor"

PREDSJEDNICI dvaju HDZ-a u Bosni i Hercegovini Dragan Čović i Božo Ljubić su i formalno krenuli u formiranje trećeg (hrvatskog) entiteta.

Kako pišu bosanskohercegovačke novine San, Čović i Ljubić su pozvali Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački i Livanjski kanton da ne priznaju novu federalnu vlast, kao ni odluke Parlamenta i Vlade Federacije BiH.

Kako su priopćili, jučer je formiran "organizacijski odbor za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora i upućen poziv drugim hrvatskim strankama da se pridruže organizaciji sazivanja sabora". Prekjučer su središnji odbori dvaju HDZ-a izvijestili da formiraju "međužupanijsko i međuopćinsko Vijeće na prostorima s hrvatskom većinom". Najavili su također da će iskoristiti i pravo na samoodređenje". Dragan Čović je pritom rekao da u svemu što on i Ljubić rade imaju potporu hrvatskog vrha, odnosno premijerke Jadranke Kosor i predsjednika Ive Josipovića.

Čović želi petinu BiH

San saznaje da bi prema "svojoj karti" Čović kontrolirao 24 općine, odnosno 20 posto teritorija Bosne i Hercegovine. Ta površina navodno je dobivena sklapanjem dogovora s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom koji mu je zajamčio da će "Republika Srpska ostati u svojim granicama".

Portal dnevnik.ba piše da nakon posljednjih političkih događaja u BiH više ništa neće biti isto, a možda će dovesti i do daljnje federalizacije BiH. Podsjećamo, predsjednici SDP-a i SDA-a u BiH Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić su uspostavili vlast bez dvaju HDZ-a. Republika Srpska je još ranije najavila da ne želi sudjelovati u vlasti na državnoj razini bez dvaju HDZ-a. Portal u današnjem tekstu nagađa u mogućnosti formiranja vlasti bez tzv. Platformaša (SDP, SDP, SDA, HSP, NSRzB, DNZ) koji su dobili 18 od ukupno 42 mjesta u parlamentu.

Pročitajte više