COX U SCG-u: PRIKLJUČENJE EU TREBA SHVATITI KAO NACIONALNI PROJEKT

Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox je u ponedjeljak u Beogradu, u govoru zastupnicima parlamenta Srbije i Crne Gore, istaknuo da je proces priključivanja Europskoj Uniji "dugotrajan i složen" i da ga treba shvatiti kao nacionalni projekt "bez obzira na to koja će vlada provoditi taj proces, bez obzira na to tko je na vlasti".

Cox, koji je u ponedjeljak počeo turneju po zemljama obuhvaćenim Procesom stabilizacije i pridruživanja EU, stigao je nakon Zagreba u Beograd te je u svojem obraćanju zastupnicima poručio da moraju preuzeti odgovornost za provedbu reformi.

Institucije EU spremne su podržati proces integracije ako u zemlji postoji spremnost za uvođenje i provedbu europskih vrijednosti, istaknuo je.

Cox je u svome govoru upozorio da i dalje postoji zabrinutost za stanje ljudskih prava u SCG i regiji. Zabrinutost postoji i oko još nekoliko pitanja, a to su funkcioniranje sudske vlasti, sloboda medija i suradnja s Haaškim tribunalom, kazao je nadalje.

EU je spremna pomoći da se prevladaju i ti problemi, no za priključenje Uniji svaka od zemalja kandidata nužno mora ispuniti Kopenhaške kriterije - dokument koji uređuje političke vrijednosti, funkcionalnu ekonomiju i mogućnost ispunjavanja obećanog, istaknuo je predsjednik Europskog parlamenta.

"Ako SCG izabere pravi put u tome neće biti sama", kazao je zatim u kraćoj izjavi novinarima.

Pročitajte više