Crikvenica: Završna priredba Zimske škole folklora 14. siječnja

Završna priredba tradicionalne Zimske škole folklora održat će se 14. siječnja u novoj športskoj dvorani u Crikvenici, a nastupit će polaznici škole i njihovi gosti KUD "Zvir" Gornje Jelenje, i folklorna skupina iz Bribira.

Školu priređuje Hrvatska matica iseljenika, a namijenjena je voditeljima i članovima hrvatskih folklornih i tamburaških skupina iz iseljeništva - Australije, Austrije, BiH, Madžarske, Njemačke, Slovačke, Vojvodine te Hrvatske.

Ove su se zime, od 3. siječnja u Crikvenici, kako je izvijestio organizator, podučavali plesovi, nošnje, pjesme, glazbala i običaji hrvatskog dinarskog područja, Like, podvelebitskog kanala i otoka, zadarskog priobalja i otoka, Ravnih kotara i Bukovice, Sinjske krajine i Poljica, Vrlike, šibensko-primoštenske zagore, priobalja i otoka, Drniške i Imotske krajine, Zabiokovlja, doline Neretve te Hrvata u Bosni i Hercegovini koji žive na području sjeverne i zapadne Hercegovine, Završja, Kupresa, srednjobosanskoga gorja i zapadne Bosne.

Osnivač i mentor škole je Ivan Ivančan, a voditelj Andrija Ivančan. Škola je organizirana u tri grupe predavanja - plesači, svirači tambura i svirači tradicijskih glazbala.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više