Crkva objavila upute političarima o pobačaju, eutanaziji i bioetici

VATIKAN je objavio priručnik Vademecum s uputama svim katoličkim političarima u svijetu u kojemu ih obvezuje da slijede doktrinu Crkve u pitanjima kao što su pobačaj, eutanazija i bioetika.

Tekst je sastavila Kongregacija za nauk vjere a njegov potpisnik je pročelnik te Kongregacije (bivša Inkvizicija) kardinal Joseph Ratzinger.

´Političari katolici ne smiju popustiti pred etičkim relativizmom´ upozorava se u priručniku.

Od katoličkih se političara očekuje da prilikom svih odluka u parlamentima i drugim institucijama vode računa o temeljnim katoličkim učenjima.

Katolički političari ne smiju popustiti ni pred svojom savješću kada su u pitanju zakoni koji se odnose na pobačaj, eutanaziju, zametak čovjeka, obitelj temeljenu na vjenčanju heteroseksualnih osoba itd., već moraju slijediti crkvene upute. Prema dokumentu, koji ima 17 stranica, katolički političari ne mogu imati potpunu autonomiju od crkvenih učenja u svojim moralnim izborima i ne mogu podupirati neke zakone u ime tolerancije, pluralizma ili slobode izbora.

U slučaju da zakoni koji su protivni crkvenim učenjima već postoje onda političari katolici trebaju djelovati kako bi se, primjerice, otežao dolazak do dozvole za pobačaj.

U priručniku piše kako ´političari katolici imaju jasnu zadaću da se suprotstave svakom zakonu koji rezultira atentatom na ljudski život´. Također se katoličkim Udrugama preporuča da ne podržavaju nikakve pokrete koji bi bili suprotnim katoličkim načelima, u kojima je, kako tvrdi Vatikan, na prvom mjestu ljudski život.

Pročitajte više