Croatian medical journal najcitiraniji hrvatski časopis

Znanstveni časopis "Croatian medical journal" (CMJ) postao je hrvatski časopis s najvećim faktorom utjecaja (IF) u 2003., na temelju pokazatelja o citiranosti Instituta za znanstvene informacije (ICI) iz Philadelphije.

CMJ u novom broju navodi podatke ICI-a prema kojima je faktor utjecaja (IF) časopisa porastao s 0,710 u 2002. na 0,943 u 2003., što je najveći IF u dvanestogodišnjoj povijesti časopisa.

U protekloj godini najveći IF u Hrvatskoj imao je časopis "Croatica Chemica Acta" Hrvatskog kemijskog društva, a iznosio je 0,729, priopćila je voditeljica Hrvatske znanstvene bibliografije Jadranka Stojanovski.

U 2003. citirano je 198 članaka CMJ-a objavljenih u 2001. i 2002., čime se CMJ pomaknuo s 58. na 45. mjesto ljestvice citiranosti u časopisima ISI-eve kategorije "opća i interna medicina".

Dvije trećine citata odnosi se na četiri broja CMJ-a, od kojih su tri tematska, a najviše citata, preko jedne trećine, odnosi se na broj posvećen forenzičnim znanostima. Oko 85 posto članaka citirano je jednom ili dva puta, a 15 posto tri i više puta. Samocitiranje je smanjeno na oko 40 posto, izvješćuje CMJ.

Glavni su urednici časopisa Ana i Matko Marušić, izdavač je Medicinska naklada iz Zagreba, a članci prolaze međunarodnu recenziju te se indeksiraju u vodećim međunarodnim bazama znanstvenih informacija (CC/CM, Index Medicus/MEDLINE, Biosis, Excerpta Medica and ExtraMED).

"Impakt faktor" je prosječna citiranost časopisa i jedan je od najvažnijih kriterija ugleda pojedinog časopisa.

Prema službenim podatcima ISI-a, najveći IF za 2003. iznosio je 52,280, a najmanji od prvih sto časopisa s te ljestvice bio je 8,874.

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više